NajPrzepis.pl Desery Zdrowe desery Makowiec w zdrowszej wersji
Makowiec w zdrowszej wersji
Przepis Makowiec w zdrowszej wersji
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

W ramach postanowień noworocznych chcę trochę schudnąć. Ale co zrobić, gdy cały czas mam tak wielką ochotę na słodycze, że muszę w Internecie szukać inspiracji na słodkie przysmaki, które nie są tak bardzo kaloryczne i niezdrowe. Klasyczną białą mąkę zastępuję płatkami owsianymi, biały cukier zastępuję cukrem trzcinowym lub miodem, ewentualnie innym słodzikiem, który mam sprawdzony oraz dodaję też zdrowe jabłko. To jest świetne a dzięki temu, że dodaje się też jabłko deser jest bardzo soczysty.

NajKasia    ·   3.1.2022

Makowiec w zdrowszej wersji

W ramach postanowień noworocznych chcę trochę schudnąć. Ale co zrobić, gdy cały czas mam tak wielką ochotę na słodycze, że muszę w Internecie szukać inspiracji na słodkie przysmaki, które nie są tak bardzo kaloryczne i niezdrowe. Klasyczną białą mąkę zastępuję płatkami owsianymi, biały cukier zastępuję cukrem trzcinowym lub miodem, ewentualnie innym słodzikiem, który mam sprawdzony oraz dodaję też zdrowe jabłko. To jest świetne a dzięki temu, że dodaje się też jabłko deser jest bardzo soczysty.

Składniki

Potrzebujemy:

1 szt.
jabłko (ja użyłam Golden delicious)
200 g
płatków owsianych
2 łyżki
cukru trzcinowego (lub innego słodzika)
około 100 g
maku
300 g
jogurtu naturalnego
150 ml
mleka
1 małe op.
proszku do pieczenia
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Wymieszaj wszystkie składniki (jabłko zetrzyj na tarce na małych oczkach). Całkiem prosty przepis, z którym poradzi sobie nawet osoba początkująca w pieczeniu ciast. Jeśli zdecydowałeś się żyć zdrowo to koniecznie spróbuj je upiec.
  2. Piecz w temperaturze 180°C przez około 40 minut.
  3. Piekłam w formie na ciasto o średnicy 24 cm.
  4. Wierzch przed podaniem możesz posypać kakao albo wiórkami kokosowymi, ewentualnie ozdobić jeszcze kawałkami jabłek lub polać miodem lub syropem klonowym. 
Komentarz do przepisu
micgad    ·   21.4.2022   ·   Odpowiedzieć   ·  

Robiłam na święta. Ciasto banalnie proste i pyszne! Wilgotne i mało słodkie. Od siebie dodałam orzechy i rodzynki, polałam stopioną gorzką czekoladą. Rewelacja!

Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz