Makowiec w zdrowszej wersji

Przepis Makowiec w zdrowszej wersji

Dodał: NajKasia, 3.1.2022

Kategorie: Zdrowe desery, Desery, Zdrowe przepisy, Fitness

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

W ramach postanowień noworocznych chcę trochę schudnąć. Ale co zrobić, gdy cały czas mam tak wielką ochotę na słodycze, że muszę w Internecie szukać inspiracji na słodkie przysmaki, które nie są tak bardzo kaloryczne i niezdrowe. Klasyczną białą mąkę zastępuję płatkami owsianymi, biały cukier zastępuję cukrem trzcinowym lub miodem, ewentualnie innym słodzikiem, który mam sprawdzony oraz dodaję też zdrowe jabłko. To jest świetne a dzięki temu, że dodaje się też jabłko deser jest bardzo soczysty.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 3.1.2022

Kategorie: Zdrowe desery, Desery, Zdrowe przepisy, Fitness

SKŁADNIKI

Potrzebujemy:

1 szt.jabłko (ja użyłam Golden delicious)
200 gpłatków owsianych
2 łyżkicukru trzcinowego (lub innego słodzika)
około 100 gmaku
300 gjogurtu naturalnego
150 mlmleka
1 małe op.proszku do pieczenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Wymieszaj wszystkie składniki (jabłko zetrzyj na tarce na małych oczkach). Całkiem prosty przepis, z którym poradzi sobie nawet osoba początkująca w pieczeniu ciast. Jeśli zdecydowałeś się żyć zdrowo to koniecznie spróbuj je upiec.
  2. Piecz w temperaturze 180°C przez około 40 minut.
  3. Piekłam w formie na ciasto o średnicy 24 cm.
  4. Wierzch przed podaniem możesz posypać kakao albo wiórkami kokosowymi, ewentualnie ozdobić jeszcze kawałkami jabłek lub polać miodem lub syropem klonowym. 
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
21.4.2022, micgad odpowiedz00

Robiłam na święta. Ciasto banalnie proste i pyszne! Wilgotne i mało słodkie. Od siebie dodałam orzechy i rodzynki, polałam stopioną gorzką czekoladą. Rewelacja!

Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj