NajPrzepis.pl Mięso Mięso wołowe Makaron i naturalne plastry wieprzowe z sosem pieczarkowym
Makaron i naturalne plastry wieprzowe z sosem pieczarkowym
Przepis Makaron i naturalne plastry wieprzowe z sosem pieczarkowym
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   29.8.2022

Makaron i naturalne plastry wieprzowe z sosem pieczarkowym

Doskonałe danie główne. Domowy makaron, naturalne plastry wieprzowe i sos śmietanowy z grzybami.

Składniki

Będziemy potrzebować:

4 szt.
plastrów wieprzowych

Makaron:

500 g
mąki
2 szt.
jajek
25o ml
mleka
sól

Sos:

1 szt.
cebula
200 g
pieczarek
200 ml
białego wina
wywar (wołowy)
150 ml
śmietany
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Makaron:
    Mąkę wymieszaj z wodą i jajkami, posól i zmiksuj na ciasto. Do wrzącej wody wkładaj uformowane przez sitko lane kluski. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię, wyjmij je i przepłucz zimną wodą.
  2. Sos:
    Podsmaż pokrojoną cebulkę i pieczarki, zalej wywarem (wołowym), 200 ml białego wina, zagęść, dopraw i rozmiksuj. Na koniec dodaj śmietanę. Do sosu możesz również dodać pokrojone i podsmażone kawałki pieczarek. 
  3. Mięso:
    Cieńsze plastry mięsa posól, popieprz i usmaż naturalnie na patelni.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz