NajPrzepis.pl Majonezowe rogaliki
Majonezowe rogaliki
Przepis Majonezowe rogaliki
NajKasia    ·   5.2.2023

Majonezowe rogaliki

U nas w domu bezdyskusyjnie królują piwne rogaliki i zgodnie z tym co mówią moje dzieciaki, mogłabym je robić codziennie. Ale to przecież byłoby nudne piec cały czas to samo, bez żadnych zmian. Oczywiście wszyscy "detektywi" od razu odgadli, że "dzisiaj znowu zrobiłam jakieś inne, prawda" :D :D :D Ale nie narzekali, już się chyba przyzwyczaili, że są "królikami doświadczalnymi". Więc dzisiaj takie...

45 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
Składniki
250 ml
letniego mleka
1 kostka
świeżych drożdży
500 g
mąki
2 łyżki
oleju
80 g
majonezu
3 łyżeczki
cukru
1 i 1/2 łyżeczki
soli
1 łyżeczka
mielonego kminku
dodatkowo jajko do posmarowania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ciasto zrób i pozostaw do wyrośnięcia w maszynie do chleba. Potem podziel na 10 części, pozostaw je przykryte woreczkiem foliowym na około 10 minut, następnie uformuj rogaliki, ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw na 45 minut do wyrośnięcia.
  2. Następnie posmaruj roztrzepanym jajkiem, możesz do smaku posypać kminkiem, solą, nasionami itp. Piecz przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  3. Z ciasta można uformować nie tylko rogaliki ale również bułki, kajzerki, bagietki, weki itp.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz