NajPrzepis.pl Luksusowe ciasto Macocha
Luksusowe ciasto Macocha
Przepis Luksusowe ciasto Macocha

Ten deser to dosłownie niebo w gębie. Jasne ciasto w połączeniu z ciemnym wygląda bajecznie a jeszcze do tego budyń waniliowy, który po wlaniu go do ciasta daje piękny wygląd. Na wierzchu bita śmietana, którą łączy się ze zwykłą śmietaną i dodaje do tego cukier waniliowy. Krem troszkę spływa ale na smak to w ogóle nie ma wpływu, jest doskonały :)

NajKasia    ·   13.6.2021

Luksusowe ciasto Macocha

Ten deser to dosłownie niebo w gębie. Jasne ciasto w połączeniu z ciemnym wygląda bajecznie a jeszcze do tego budyń waniliowy, który po wlaniu go do ciasta daje piękny wygląd. Na wierzchu bita śmietana, którą łączy się ze zwykłą śmietaną i dodaje do tego cukier waniliowy. Krem troszkę spływa ale na smak to w ogóle nie ma wpływu, jest doskonały :)

Składniki

Ciasto:

3 szt.
jajek
120 g
cukru pudru
50 ml
oleju
50 ml
wody
125 g
mąki
1 łyżka
kakao
1/2 małego op.
proszku do pieczenia

Budyń:

400 ml mleka
paczka
budyniu waniliowego
3 łyżki
cukru

Krem ze śmietany:

150 ml
śmietany kremówki
200 ml
śmietany
1 op.
cukru waniliowego
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Zmiksuj żółtka z cukrem do osiągnięcia pianki, następnie zmiksuj też olej i wodę a potem już tylko drewnianą łyżką wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia a na końcu dodaj pianę z białek.
  2. Połowę ciasta wylej na blaszkę 32x23 a drugą połowę zabarw kakao. Ciemne ciasto daj łyżką na wierzch jasnego.
  3. Ciepły budyń waniliowy chochlą nałóż na oba ciasta.
  4. Za pomocą widelca wszystkie trzy warstwy spiralnie wymieszaj. Stwórz obraz według własnych wyobrażeń i zdolności artystycznych.
  5. Piecz w temperaturze 200 stopni około 30 minut, pozostaw do ostygnięcia.
  6. W międzyczasie ubij śmietanę z cukrem waniliowym. Dodaj zwykłą śmietanę. Nadzienie ze śmietany rozsmaruj na ostygnięte ciasto.

Mój blog: Pečení všeho druhu ORIGINAL

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz