Lekkie i miękkie twarogowe knedliki

Przepis Lekkie i miękkie twarogowe knedliki

Dodał: NajKasia, 7.1.2022

Kategorie: Obiad, Pora dnia

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Lekkie i miękkie twarogowe knedliki
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Nic lepszego jeszcze nie jadłaś! Leciutkie i mięciutkie ciasto z twarogu nadziewane różnymi rodzajami nadzienia w zależności od tego, co lubisz. Już mi cieknie ślinka!

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Lekkie i miękkie twarogowe knedliki

Dodał: NajKasia, 7.1.2022

Kategorie: Obiad, Pora dnia

SKŁADNIKI

Będziemy potrzebować:

80 gmasła
1 szt.jajko
3 szt.żółtko
2 łyżkicukru pudru
1 łyżeczkaproszku do pieczenia
500 gtwarogu
60 gbułki tartej

Ponadto będziemy potrzebować:

2 łyżkimasła
50 gbułki tartej
szczypta soli
różne owoce

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Masło zmiksuj z jajkiem do osiągnięcia pianki.
  2. Twaróg przeciśnij przez sitko, dodaj żółtka i dokładnie wymieszaj.
  3. Małą ilość soli, cukier, proszek do pieczenia i bułkę tartą wymieszaj w misce i stale mieszając dodaj do tych składników zmiksowany twaróg a na koniec również masło. Dokładnie wyrób ciasto.
  4. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj przygotowane ciasto i pokrój w kostkę. Nadziewaj różnymi owocami i modeluj kulki.
  5. Kulki formuj mokrymi rękoma, aby ciasto nie kleiło się do rąk (około 18 sztuk - w zależności do wielkości). Uformowane kuleczki daj na 20 minut do lodówki.
  6. Wkładaj do delikatnie osolonej wrzącej wody i w momencie gdy kulki wypłyną na powierzchnię poczekaj minutę i je wyjmij. Obtocz w bułce tartej jak są jeszcze gorące.
  7. Masło rozpuść na patelni i dodaj bułkę tartą, uważaj, aby masa się nie przypaliła bo szybko brązowieje. Posyp kuleczki i podawaj. Smacznego!
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj