NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Lekkie i miękkie twarogowe knedliki
Lekkie i miękkie twarogowe knedliki
Przepis Lekkie i miękkie twarogowe knedliki
NajKasia    ·   7.1.2022

Lekkie i miękkie twarogowe knedliki

Nic lepszego jeszcze nie jadłaś! Leciutkie i mięciutkie ciasto z twarogu nadziewane różnymi rodzajami nadzienia w zależności od tego, co lubisz. Już mi cieknie ślinka!

Składniki

Będziemy potrzebować:

80 g
masła
1 szt.
jajko
3 szt.
żółtko
2 łyżki
cukru pudru
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
500 g
twarogu
60 g
bułki tartej

Ponadto będziemy potrzebować:

2 łyżki
masła
50 g
bułki tartej
szczypta soli
różne owoce
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Masło zmiksuj z jajkiem do osiągnięcia pianki.
  2. Twaróg przeciśnij przez sitko, dodaj żółtka i dokładnie wymieszaj.
  3. Małą ilość soli, cukier, proszek do pieczenia i bułkę tartą wymieszaj w misce i stale mieszając dodaj do tych składników zmiksowany twaróg a na koniec również masło. Dokładnie wyrób ciasto.
  4. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj przygotowane ciasto i pokrój w kostkę. Nadziewaj różnymi owocami i modeluj kulki.
  5. Kulki formuj mokrymi rękoma, aby ciasto nie kleiło się do rąk (około 18 sztuk - w zależności do wielkości). Uformowane kuleczki daj na 20 minut do lodówki.
  6. Wkładaj do delikatnie osolonej wrzącej wody i w momencie gdy kulki wypłyną na powierzchnię poczekaj minutę i je wyjmij. Obtocz w bułce tartej jak są jeszcze gorące.
  7. Masło rozpuść na patelni i dodaj bułkę tartą, uważaj, aby masa się nie przypaliła bo szybko brązowieje. Posyp kuleczki i podawaj. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz