NajPrzepis.pl Mięso Mięso z kurczaka Kurczak z szynką i wędzonym serem oraz ziemniaczki z sosem tatarskim
Kurczak z szynką i wędzonym serem oraz ziemniaczki z sosem tatarskim
Przepis Kurczak z szynką i wędzonym serem oraz ziemniaczki z sosem tatarskim
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Ponieważ rano miałam sporo rzeczy do zrobienia to na obiad musiałam przygotować coś szybkiego. A zgodnie ze starym powiedzeniem "łatwo przyszło, łatwo poszło", za chwilę w kuchni po tym smakołyku nie zostało zupełnie nic. Nawet brudne naczynia natychmiast zniknęły w zmywarce gdy krzyknęłam do moich dzieci że przecież wszystko miały podane pod nos... :D :D

NajKasia    ·   30.6.2021

Kurczak z szynką i wędzonym serem oraz ziemniaczki z sosem tatarskim

Ponieważ rano miałam sporo rzeczy do zrobienia to na obiad musiałam przygotować coś szybkiego. A zgodnie ze starym powiedzeniem "łatwo przyszło, łatwo poszło", za chwilę w kuchni po tym smakołyku nie zostało zupełnie nic. Nawet brudne naczynia natychmiast zniknęły w zmywarce gdy krzyknęłam do moich dzieci że przecież wszystko miały podane pod nos... :D :D

40 min.
Przygotowanie
60 min.
Gotowanie
Składniki
kotlety z udka z kurczaka
przyprawa do grilla
suszony czosnek
pieprz, sól
szynka
tarty wędzony ser
mąka
sos sojowy
woda
Ziemniaki:
1 kg
ziemniaków
4 łyżki
sosu tatarskiego
2 łyżki
oleju
2 łyżeczki
mielonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki
mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka
soli
Sposób przepisu
Drukuj
40 min.
Przygotowanie
60 min.
Gotowanie
  1. Kotlety z udka z kurczaka oczyść, delikatnie rozbij tłuczkiem i z obu stron posól i posyp przyprawami (ja użyłam klasycznej przyprawy do grilla i troszkę suszonego czosnku). Mięso z obu stron podsmaż na patelni, ułóż na blaszce do pieczenia, przełóż plastrami szynki i posyp startym wędzonym serem. Włóż na kilka minut do piekarnika.
  2. Do wytopionego tłuszczu na patelni dosyp mąki, daj odrobinę sosu sojowego i zalej wodą. Dokładnie wszystko wymieszaj i zagotuj. Otrzymasz w ten sposób dobry sos do mięska.
  3. Ziemniaki: 1kg ziemniaków (najbardziej lubię typ do gotowania "A", jeśli mają zdrową skórkę to nawet ich nie obieram), 4 łyżki sosu tatarskiego, 2 łyżki oleju, 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki (ja dałam suszoną wędzoną), 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu, 1 łyżeczka soli.
  4. Ziemniaki umyj, pokrój na ćwiartki albo na sześć kawałków (zależy od wielkości ziemniaków), włóż do miski, zalej zimną wodą i pozostaw aby się "moczyły" przez około 10 minut. Potem odcedź ziemniaki i osusz na ściereczce.
  5. W misce wymieszaj sos tatarski, olej, mieloną paprykę, mielony pieprz i sól a potem do tej mieszanki włóż ziemniaki. Ręką dokładnie wymieszaj a potem układaj pojedynczo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przeciętą stroną ziemniaków do góry. Piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz