Kurczak z szynką i wędzonym serem oraz ziemniaczki z sosem tatarskim

Przepis Kurczak z szynką i wędzonym serem oraz ziemniaczki z sosem tatarskim

Dodał: NajKasia, 30.6.2021

Kategorie: Mięso z kurczaka, Mięso, Obiad, Pora dnia

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Ponieważ rano miałam sporo rzeczy do zrobienia to na obiad musiałam przygotować coś szybkiego. A zgodnie ze starym powiedzeniem "łatwo przyszło, łatwo poszło", za chwilę w kuchni po tym smakołyku nie zostało zupełnie nic. Nawet brudne naczynia natychmiast zniknęły w zmywarce gdy krzyknęłam do moich dzieci że przecież wszystko miały podane pod nos... :D :D

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 30.6.2021

Kategorie: Mięso z kurczaka, Mięso, Obiad, Pora dnia

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

kotlety z udka z kurczaka
przyprawa do grilla
suszony czosnek
pieprz, sól
szynka
tarty wędzony ser
mąka
sos sojowy
woda
Ziemniaki:
1 kgziemniaków
4 łyżkisosu tatarskiego
2 łyżkioleju
2 łyżeczkimielonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczkimielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczkasoli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Kotlety z udka z kurczaka oczyść, delikatnie rozbij tłuczkiem i z obu stron posól i posyp przyprawami (ja użyłam klasycznej przyprawy do grilla i troszkę suszonego czosnku). Mięso z obu stron podsmaż na patelni, ułóż na blaszce do pieczenia, przełóż plastrami szynki i posyp startym wędzonym serem. Włóż na kilka minut do piekarnika.
  2. Do wytopionego tłuszczu na patelni dosyp mąki, daj odrobinę sosu sojowego i zalej wodą. Dokładnie wszystko wymieszaj i zagotuj. Otrzymasz w ten sposób dobry sos do mięska.
  3. Ziemniaki: 1kg ziemniaków (najbardziej lubię typ do gotowania "A", jeśli mają zdrową skórkę to nawet ich nie obieram), 4 łyżki sosu tatarskiego, 2 łyżki oleju, 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki (ja dałam suszoną wędzoną), 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu, 1 łyżeczka soli.
  4. Ziemniaki umyj, pokrój na ćwiartki albo na sześć kawałków (zależy od wielkości ziemniaków), włóż do miski, zalej zimną wodą i pozostaw aby się "moczyły" przez około 10 minut. Potem odcedź ziemniaki i osusz na ściereczce.
  5. W misce wymieszaj sos tatarski, olej, mieloną paprykę, mielony pieprz i sól a potem do tej mieszanki włóż ziemniaki. Ręką dokładnie wymieszaj a potem układaj pojedynczo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przeciętą stroną ziemniaków do góry. Piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj