NajPrzepis.pl Mięso Mięso z kurczaka Pieczony kurczak Kurczak pieczony z farszem
Kurczak pieczony z farszem
Przepis Kurczak pieczony z farszem

Pieczony kurczak z farszem i ziemniakami w charakterze przystawki.

NajKasia    ·   14.1.2021

Kurczak pieczony z farszem

Pieczony kurczak z farszem i ziemniakami w charakterze przystawki.

Składniki
4 szt.
udka z kurczaka
8-12 szt.
ziemniaki
do smaku
mielony kminek
do smaku
przyprawy do grilla
do smaku
sól

Farsz:

6 szt.
czerstwe bułki
3 szt.
jajka
do smaku
płatki migdałowe
15 dkg
boczku
kwiat muszkatołowy
suszona łodyga selera
mleko
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ułóż udka z kurczaka na blasze do pieczenia, posyp przyprawami, podlej niewielką ilością wody. Piecz w temperaturze 180°C. Wmiędzyczasie obierz ziemniaki, pkrój je w kostkę i dodaj do kurczaka, który się już piecze. Od czasu do czasu polewaj udka tłuszczem z pieczenia. Piecz ziemniaki na złoty kolor.
  2. Przygotuj farsz. Bułki pokrój w kostkę. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, aż będzie chrupiący. Do bułek dodaj całe jajka, kwiat muszkatołowy, suszone liście selera, posyp płatkami migdałów.
  3. Podlej ciepłym mlekiem i zamieszaj. Piecz w natłuszczonym naczyniu do pieczenia w temperaturze 170°C na złoty kolor.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz