Kurczak pieczony po grecku

Przepis Kurczak pieczony po grecku
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Kurczak pieczony po grecku. Tradycyjny obiad, rzekłabym. Pieczone udka z kurczaka posypane przyprawami. Czasami lubimy obficie posypać mięso przyprawami, żeby skórka aż chrupała nam w zębach i pękała pod widelcem, jednak teraz woleliśmy delikatnie upiec kurczaka.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

SKŁADNIKI

Będziemy potrzebować:

400 gziemniaki
2 łyżkioliwa z oliwek
2 szt.udko z kurczaka
100 gpomidory
100 goliwki
3 łyżki szałwia
150 gser bałkański
1/2 łyżeczkisól
1 łyżeczkaprzyprawa do kurczaka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Oczyść ziemniaki i pokrój w cienkie plasterki. Rozłóż je w naczyniu do pieczenia, posól i skrop olejem.
  2. Umyj kurczaka i dopraw przyprawami do smaku. Ja wybrałem klasyczną przyprawę do kurczaka. Jeśli chcesz, możesz ściągnąć skórkę z kurczaka, aby otrzymać lżejszą wersję tego dania.
  3. Teraz wstaw wszystko do piekarnika i piecz przez 30 minut w temperaturze 200°C.
  4. Następnie wyjmij formę do pieczenia z piekarnika i dodaj pomidory – jeżeli wybierzesz pomidory koktajlowe, możesz je włożyć do naczynia do pieczenia w całości, a w przypadku zwykłych pomidorów należy pokroić je w plasterki. Dodaj oliwki – czarne lub zielone, w zależności od preferencji (możemy też użyć oliwek nadziewanych papryczkami). Umieść je w całości w naczyniu do pieczenia.
  5. Następnie posyp suszonymi liśćmi szałwii i bałkańskim serem, krojąc go w kostkę lub krusząc.
  6. Piecz przez kolejne 30 minut. Podawaj od razu.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj