Kruchutkie kakaowe herbatniki z wysokiej jakości kremem maślanym

Przepis Kruchutkie kakaowe herbatniki z wysokiej jakości kremem maślanym
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Kakaowe herbatniki o waniliowym smaku a w środku pyszny maślany krem. Jest z nimi co prawda trochę żmudnej pracy ale z pewnością są warte tego wysiłku. Wyglądają doskonale a smakują jeszcze lepiej.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

SKŁADNIKI

Ciasto:

300 gmasła lub margaryny
400 gmąki
150 gcukru pudru
2 szt.żółtek
5 łyżekkakao
esencja waniliowa (nie musi być)

Krem:

6 szt.jajek
300 gcukru
200 gmasła
3 op.cukru waniliowego

Do ozdoby:

200 gczekolady
1 łyżkamleka
2 łyżkioleju

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Mąkę, cukier puder, żółtka, kakao oraz esencję waniliową wymieszaj w misce, dodaj masło starte na tarce na dużych oczkach i wyrób gładkie ciasto, które odstaw na pół godziny do lodówki.
  2. Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkuj na stolnicy na cienki płat, z którego wykrawaj kółeczka.
    Przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut. Upieczone wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.
  3. Jajka z cukrem zmiksuj nad parą do osiągnięcia pianki. Piankę odstaw i pozostaw aby delikatnie ostygła. Masło mikserem zmiksuj do osiągnięcia pianki, dodaj masę jajeczną i miksuj aż otrzymasz puszysty krem, którym posmaruj jedno ciastko i sklej z drugim ciastkiem.
  4. 200 g czekolady rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj mleko oraz olej i połącz mieszając.
  5. Szpatułką posmaruj wierzch sklejonych ciasteczek a gdy czekolada delikatnie ostygnie ozdób według własnej fantazji za pomocą strzykawki lub rękawa cukierniczego do zdobienia.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj