Kruche śnieżne wianki

Przepis Kruche śnieżne wianki
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Przy pieczeniu tych ciastek towarzyszyła mi nostalgia. Przypomniałam sobie dzieciństwo, kiedy oprócz cukierków i kolekcji czekoladowych ozdób, na choince czekały na zjedzenie śnieżne wianki. Te ciasteczka są jak stworzone na święta Bożego Narodzenia. Z podanej ilości składników wyszło mi około 64 sztuk. :)

ZDJĘCIE OD CIEBIE

SKŁADNIKI

Ciasto:

300 gmąka gładka
200 gmargaryna
100 gcukier puder
1 opakowanieproszek do pieczenia
1 opakowaniecukier waniliowy
1szt.jajka
1 szt.cytryna - skórka

Piana:

4 szt.białka
360 gcukier kryształ

Do dekoracji:

polewa czekoladowa
dżem truskawkowy + rum

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Mieszamy na blacie mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, startą skórkę cytryny, następnie dodajemy tłuszcz i jajko. Formujemy kulkę, którą zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
  2. Ciasto dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy na cienki arkusz, z którego wycinamy kółka za pomocą foremki.
  3. Krążki kładziemy na wyłożonej papierem blasze do pieczenia, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 10 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie obniżamy temperaturę do 90 stopni, w której będziemy suszyć wianki.
  4. Do garnka wsypujemy 240 g cukru i zalewamy go wodą. Należy nalać tyle wody, aby pokryć cukier (około 100 - 120 ml).
  5. Gdy zacznie wrzeć, obniżamy temperaturę. Cukier należy zagotować na gęsty syrop, ale nie karmelizować. Gotujemy go bez mieszania.
  6. Zanim cukier się zagotuje, ubijamy białka z odrobiną soli. Gdy białka zaczną się pienić, dodajemy pozostały cukier i ubijamy wszystko na błyszczącą pianę.6%
  7. Powoli dodajemy również ugotowany cukier, ubijamy przez kolejnych 3 - 5 minut na błyszczącą pianę. Jeśli na dnie garnka został cukier, nie wyskrobujemy go. Spowodowałby, że piana źle się ubije, a woreczek do wyciskania będzie się zapychał. Zostawiamy go więc na dnie bez skrupułów.
  8. Kruche ciasteczka dekorujemy masą za pomocą woreczka. Suszymy całość w piekarniku rozgrzanym do 90 stopni przez około 15 - 20 minut.
  9. Środek uzupełnimy dżemem, do którego dodaliśmy rum. Na koniec uzupełniamy dekorację czekoladą.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj