NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Kruche ciasteczka z masą kajmakową
Kruche ciasteczka z masą kajmakową
Przepis Kruche ciasteczka z masą kajmakową
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Kruche ciasteczka ze skondensowanym mlekiem. Przygotowanie jest bardzo proste a smak fantastyczny. Polecam do filiżanki kawy lub herbaty. Przygotowanie jest bardzo proste a smak fantastyczny. Jeśli dzień, dwa postoją to są delikatniejsze, mniej chrupiące ale to zupełnie nie szkodzi, Może to dlatego, że dałam je do zamkniętego pojemnika i do lodówki gdzie nabrały troszkę wilgoci. Jeśli jednak dasz je do pudełka i tylko w jakieś chłodne miejsce to myślę że nie nabiorą wilgoci i będą chrupiące również w kolejne dni.

NajKasia    ·   15.4.2021

Kruche ciasteczka z masą kajmakową

Kruche ciasteczka ze skondensowanym mlekiem. Przygotowanie jest bardzo proste a smak fantastyczny. Polecam do filiżanki kawy lub herbaty. Przygotowanie jest bardzo proste a smak fantastyczny. Jeśli dzień, dwa postoją to są delikatniejsze, mniej chrupiące ale to zupełnie nie szkodzi, Może to dlatego, że dałam je do zamkniętego pojemnika i do lodówki gdzie nabrały troszkę wilgoci. Jeśli jednak dasz je do pudełka i tylko w jakieś chłodne miejsce to myślę że nie nabiorą wilgoci i będą chrupiące również w kolejne dni.

Składniki

Będziemy potrzebować:

2 filiżanki
mąki
100 g
masła
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
1 łyżeczka
cukru waniliowego
3 łyżki
wody
175 g
masy kajmakowej
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mąkę, pokrojone na mniejsze kawałeczki masło i proszek do pieczenia zmiksuj za pomocą miksera kuchennego, dodaj połowę masy kajmakowej, wodę i cukier waniliowy. Wyrób miękkie ciasto, które zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na pół godziny.
  2. Potem rozwałkuj ciasto na cienki płat, z którego za pomocą foremki wykrawaj kółeczka. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni przez około 10 minut.
  3. Upieczone ciastka wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.
  4. Pozostałą masą kajmakową przełóż ciastka, posyp je cukrem pudrem i podawaj. Smacznego.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz