NajPrzepis.pl Kremowe waniliowe ciasto o smaku kawy
Kremowe waniliowe ciasto o smaku kawy
Przepis Kremowe waniliowe ciasto o smaku kawy

Biszkopty namoczone w kawie i mleczny krem sprawi ogromną przyjemność Twoim kubkom smakowym. Doskonały deser dla miłośników ciast kawowych. Przepis na mniejszą blaszkę, więc jeśli chcesz aby ciasto było wyższe to polecam użyć mniejszej blaszki, ale jeśli chcesz mieć większą blaszkę ciasta to będziesz miała niższe ciasto.

NajKasia    ·   16.1.2022

Kremowe waniliowe ciasto o smaku kawy

Biszkopty namoczone w kawie i mleczny krem sprawi ogromną przyjemność Twoim kubkom smakowym. Doskonały deser dla miłośników ciast kawowych. Przepis na mniejszą blaszkę, więc jeśli chcesz aby ciasto było wyższe to polecam użyć mniejszej blaszki, ale jeśli chcesz mieć większą blaszkę ciasta to będziesz miała niższe ciasto.

Składniki

Ciasto:

2 łyżki
kakao
2 łyżka
miodu
2 szt.
jajko
200 g
cukru
400 g
mąki
1 łyżeczka
soli spożywczej
1-2 łyżki
mleka

Krem:

750 ml
mleka
3 op.
budyniu waniliowego
300 g
masła
250 g
cukru pudru
18 szt.
biszkoptów
150 ml
ugotowanej kawy
1 łyżka
rumu
cukier puder do posypania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Przygotuj blaszkę do pieczenia o wymiarach 34 x 24 cm. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni.
  2. w kąpieli wodnej rozgrzej miód z cukrem, jajkiem i kakao. Odstaw i pozostaw do ostygnięcia. Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z solą spożywczą i wyrób gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj 1-2 łyżki mleka.
  3. Wyrobione ciasto podziel na 2 części i rozwałkuj na stolnicy. Przełóż na blaszkę, nakłuj widelcem i piecz przez 5-6 minut. Upieczone ciasta pozostaw do ostygnięcia.
  4. Przygotuj krem. W mleku ugotuj budyń. Pozostaw do ostygnięcia. Masło utrzyj z cukrem do osiągnięcia pianki i stopniowo łyżka po łyżce dodawaj ostygnięty budyń.
  5. Na upieczony płat ciasta połóż połowę kremu. Następnie ułóż biszkopty namoczone w przygotowanej kawie, do której dodaj rum. Znów ułóż warstwę kremu i ładnie wygładź. Połóż drugi płat ciasta i delikatnie dociśnij rękoma. Daj do lodówki aby ciasto stężało i podawaj.
  6. Wierzch możesz posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz