NajPrzepis.pl Desery Kołacze Jabłecznik Kremowe ciasto z jabłkami
Kremowe ciasto z jabłkami
Przepis Kremowe ciasto z jabłkami
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Kremowe ciasto z jabłkami. W oryginalnym przepisie warstwa jabłkowa była trochę bardziej brązowa ale to zależy od rodzaju jabłek, których użyjesz. Ja miałam jakieś jabłka, które nie ciemnieją ale muszę się przyznać, że zapomniałam o cynamonie :( Ale i tak ciasto był doskonałe. Z pewnością upiekę je ponownie i przyszłym razem już na pewno nie zapomnę o cynamonie.

NajKasia    ·   7.4.2021

Kremowe ciasto z jabłkami

Kremowe ciasto z jabłkami. W oryginalnym przepisie warstwa jabłkowa była trochę bardziej brązowa ale to zależy od rodzaju jabłek, których użyjesz. Ja miałam jakieś jabłka, które nie ciemnieją ale muszę się przyznać, że zapomniałam o cynamonie :( Ale i tak ciasto był doskonałe. Z pewnością upiekę je ponownie i przyszłym razem już na pewno nie zapomnę o cynamonie.

30 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

2 opakowania
ciasta francuskiego
1 opakowanie
biszkoptów dla dzieci
500 g
jabłek
1 opakowanie
cukru waniliowego
trochę
cynamonu
1 szt.
jajko

Budyń waniliowy:

1 opakowanie
budyniu waniliowego
1 łyżka
skrobi ziemniaczanej
3 łyżki
cukru kryształ
500 ml
mleka
Sposób przepisu
Drukuj
30 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
  1. Jedno ciasto francuskie rozwałkuj na dnie wysmarowanej blaszki i na krawędziach lekko je wyciągnij do góry.
  2. Ciasto przykryj biszkoptami i na nie równomiernie połóż starte jabłka. Posyp cukrem waniliowym i cynamonem.
  3. Na końcu zalej letnim gęstym budyniem, który ugotowałaś z mleka, budyniu w proszku, skrobi ziemniaczanej i cukru. Na końcu wszystko ładnie przykryj drugim ciastem francuskim.
  4. Po wierzchu posmaruj roztrzepanym jajkiem, ponakłuwaj widelcem i piecz w gorącym piekarniku w temperaturze 180 stopni aż osiągnie złoty kolor, około 20 min.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz