Kremowe brzoskwiniowe ciasto z biszkoptami

Przepis Kremowe brzoskwiniowe ciasto z biszkoptami

Dodał: NajKasia, 11.10.2021

Kategorie: Kołacze, Desery, Ciastka

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Gdy zobaczyłam w sklepie mini biszkopciki to musiałam upiec coś nowego. Żadnego maślanego kremu, żadnych gęstych kremów, tylko delikatna owocowa pokusa z bitą śmietaną.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 11.10.2021

Kategorie: Kołacze, Desery, Ciastka

SKŁADNIKI

Ciasto:

4 szt.jajek
4 łyżkicukru pudru
4 łyżkimąki
1 łyżkaoleju
1 łyżeczkaproszku do pieczenia
szczyptasoli

Krem:

300 gzmiksowanych brzoskwini
4 łyżkiwody lub kompotu z brzoskwiń
280 mlmleka
1 op.budyniu waniliowego
2 łyżkicukru
250 mlśmietany 12%

Ponadto będziemy potrzebować:

dżem morelowy
śmietanę kremówkę
śmietanfix
startą czekoladę
biszkopty

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodawaj roztrzepane widelcem żółtka, olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Nałóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 165 stopni przez około 25 minut. Po upieczeniu ciasto pozostaw do ostygnięcia, zdejmij papier do pieczenia.
  2. Na krem użyłam domowego kompotu z brzoskwiń. 300 g brzoskwiń zmiksuj na mus, dodaj 4 łyżki wody lub soku z owoców i doprowadź do wrzenia. W misce wymieszaj w mleku budyń waniliowy i cukier a potem dodaj to do zmiksowanego musu z owoców. Ugotuj gęsty budyń, który pozostaw do ostygnięcia. Po ostygnięciu drewnianą łyżką wymieszaj ze śmietaną.
  3. Ciasto posmaruj dżemem morelowym, ułoż na nim biszkopty namoczone w soku z owoców (jeśli nie masz to możesz namoczyć w mleku), nałóż krem i ładnie wygładź. Ja na wierzch dodatkowo daj biszkopty okrągłą stroną w dół i też je zamoczyłam wcześniej w soku. Odstaw do lodówki aby stężało.
  4. Śmietanę ubij ze śmietanfixem aż będzie sztywna (jeśli będziecie od razu jeść ciasto to nie trzeba dodawać śmietanfixu, ja musiałam je przewieźć w inne miejsce więc dla pewności wolałam dodać śmietanfix). Nałóż na krem i zrób wzorki ozdobna szpatułką. Posyp startą czekoladą, ozdób jeszcze kopczykami śmietany i biszkopcikami.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj