NajPrzepis.pl Torty Słodkie torty Koniec z przesłodzonymi tortami! Wypróbuj ten przysmak, puszysty świeży tort "mleczna kinder kanapka".
Koniec z przesłodzonymi tortami! Wypróbuj ten przysmak, puszysty świeży tort "mleczna kinder kanapka".
Przepis Koniec z przesłodzonymi tortami! Wypróbuj ten przysmak, puszysty świeży tort "mleczna kinder kanapka".
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Nie wiem jak Wy, ale ja mam już dość ciężkich maślanych tortów pełnych przesłodzonych kremów i tłuszczu. Gdy mają przyjść do nas goście, to sięgam po ten przepis. Tort jest czekoladowy, z orzeźwiającym twarogowym nadzieniem, niebo w gębie, a po zjedzeniu go człowiek nie czuje się jakby zjadł kamień. Koniecznie spróbuj, przygotowanie go nie jest zbyt wymagające!

NajKasia    ·   5.5.2023

Koniec z przesłodzonymi tortami! Wypróbuj ten przysmak, puszysty świeży tort "mleczna kinder kanapka".

Nie wiem jak Wy, ale ja mam już dość ciężkich maślanych tortów pełnych przesłodzonych kremów i tłuszczu. Gdy mają przyjść do nas goście, to sięgam po ten przepis. Tort jest czekoladowy, z orzeźwiającym twarogowym nadzieniem, niebo w gębie, a po zjedzeniu go człowiek nie czuje się jakby zjadł kamień. Koniecznie spróbuj, przygotowanie go nie jest zbyt wymagające!

25 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
Składniki

Spód:

6 szt.
jajek
6 łyżek
mąki
5 łyżek
cukru
1/2 łyżki
oleju
1/2 łyżki
kakao
1 szt.
cukru waniliowego

Nadzienie:

375 ml
śmietany kremówki
250 g
miękkiego chudego twarogu
1/2 szt.
cukru waniliowego
Polewa:
100 g
gorzkiej czekolady
100 ml
śmietany kremówki
Sposób przepisu
Drukuj
25 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
  1. Z jajek oddziel białka od żółtek.
  2. Białka ubij na pianę i stopniowo dodawaj mąkę, olej, cukier, cukier waniliowy i kakao.
  3. Ciasto piecz w wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką tortownicy przez około 30 minut w temperaturze 70 stopni. Pozostaw do ostygnięcia.
  4. Przygotuj nadzienie: ubij śmietanę kremówkę z cukrem i powoli wymieszaj ją z twarogiem.
  5. Ostygnięty spód przekrój na pół i napełnij nadzieniem.
  6. W kąpieli wodnej zagrzej 100 ml śmietany i rozpuść w niej czekoladę.
  7. Wierzch tortu polej polewą czekoladową i całość pozostaw na godzinkę w lodówce aby się schłodziło.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz