Kokosowi Eskimosi - polarne ciasteczka świąteczne

Przepis Kokosowi Eskimosi - polarne ciasteczka świąteczne
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

W tym roku wypróbowuję nowe przepisy świąteczne i to jest właśnie pierwszy przepis, który wypróbowałam. Musze powiedzieć, że są naprawdę dobre, choć jest przy nich dużo pracy. Upiec kruche ciasteczka, zrobić krem, posmarować, obtoczyć, przygotować polewę. Jest tego naprawdę sporo, ale jeśli opracujesz odpowiedni system to pójdzie Ci całkiem szybko. Spróbuj i Ty. Są pyszne.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

SKŁADNIKI

Ciasto:

250 gmąki tortowej
150 gmasła
120 gcukru pudru
60 gzmielonych orzechów
1 szt.żółtko
1/2 łyżeczkisoli
1/2 łyżeczkicynamonu

Polewa:

cukier puder
białko

Krem:

150 gdrobnego cukru
250 gmasła
1 szt.jajko

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Ze składników na ciasto zrób kulkę, odłóż ją (zawiniętą w folię) do lodówki na co najmniej 5 godzin - najlepiej jest przygotować ją wieczorem, włożyć do lodówki i na drugi dzień kontynuować pracę.
  2. Ciasto rozwałkuj na naprawdę cienki płat, z którego wytnij kółeczka i upiecz je w temperaturze 170 stopni na złoty kolor. Nie piecz ich zbyt długo, aby nie były twarde. Wystarczy delikatny złoty odcień i od razu wyjmuj je z piekarnika.
  3. Przygotuj polewę - klasyczny lukier jak na pierniczki. Cukier puder ubij z białkiem. Nie potrafię powiedzieć, w jakich proporcjach, po prostu żeby był gęsty.
  4. Jedną trzecią kółeczek zanurz w polewie i ustaw na boku aby polewa stężała.
  5. Krem:
    Przygotuj kąpiel wodną. Do gorącej kąpieli wodnej włóż miskę z jajkiem, do którego dodaj cukier i ubijaj aż osiągniesz gęstą piankę. Uwaga, kąpiel wodna nie może być zbyt gorąca, aby jajko się nie ugotowało. Gdy już masz gęstą pianę,  pozostaw ją do ostygnięcia a następnie dodaj ją do ubitego masła  jeszcze krótko ubijaj mikserem.
  6. Kółeczka napełnij kremem, posmaruj również boki a następnie obtocz w wiórkach kokosowych.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj