NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Ciasteczka kokosowe Kokosowi Eskimosi - polarne ciasteczka świąteczne
Kokosowi Eskimosi - polarne ciasteczka świąteczne
Przepis Kokosowi Eskimosi - polarne ciasteczka świąteczne
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

W tym roku wypróbowuję nowe przepisy świąteczne i to jest właśnie pierwszy przepis, który wypróbowałam. Musze powiedzieć, że są naprawdę dobre, choć jest przy nich dużo pracy. Upiec kruche ciasteczka, zrobić krem, posmarować, obtoczyć, przygotować polewę. Jest tego naprawdę sporo, ale jeśli opracujesz odpowiedni system to pójdzie Ci całkiem szybko. Spróbuj i Ty. Są pyszne.

NajKasia    ·   13.12.2020

Kokosowi Eskimosi - polarne ciasteczka świąteczne

W tym roku wypróbowuję nowe przepisy świąteczne i to jest właśnie pierwszy przepis, który wypróbowałam. Musze powiedzieć, że są naprawdę dobre, choć jest przy nich dużo pracy. Upiec kruche ciasteczka, zrobić krem, posmarować, obtoczyć, przygotować polewę. Jest tego naprawdę sporo, ale jeśli opracujesz odpowiedni system to pójdzie Ci całkiem szybko. Spróbuj i Ty. Są pyszne.

Składniki

Ciasto:

250 g
mąki tortowej
150 g
masła
120 g
cukru pudru
60 g
zmielonych orzechów
1 szt.
żółtko
1/2 łyżeczki
soli
1/2 łyżeczki
cynamonu

Polewa:

cukier puder
białko

Krem:

150 g
drobnego cukru
250 g
masła
1 szt.
jajko
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ze składników na ciasto zrób kulkę, odłóż ją (zawiniętą w folię) do lodówki na co najmniej 5 godzin - najlepiej jest przygotować ją wieczorem, włożyć do lodówki i na drugi dzień kontynuować pracę.
  2. Ciasto rozwałkuj na naprawdę cienki płat, z którego wytnij kółeczka i upiecz je w temperaturze 170 stopni na złoty kolor. Nie piecz ich zbyt długo, aby nie były twarde. Wystarczy delikatny złoty odcień i od razu wyjmuj je z piekarnika.
  3. Przygotuj polewę - klasyczny lukier jak na pierniczki. Cukier puder ubij z białkiem. Nie potrafię powiedzieć, w jakich proporcjach, po prostu żeby był gęsty.
  4. Jedną trzecią kółeczek zanurz w polewie i ustaw na boku aby polewa stężała.
  5. Krem:
    Przygotuj kąpiel wodną. Do gorącej kąpieli wodnej włóż miskę z jajkiem, do którego dodaj cukier i ubijaj aż osiągniesz gęstą piankę. Uwaga, kąpiel wodna nie może być zbyt gorąca, aby jajko się nie ugotowało. Gdy już masz gęstą pianę,  pozostaw ją do ostygnięcia a następnie dodaj ją do ubitego masła  jeszcze krótko ubijaj mikserem.
  6. Kółeczka napełnij kremem, posmaruj również boki a następnie obtocz w wiórkach kokosowych.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz