Kokosowe ciasto z pysznym kremem
Doskonałe kokosowe ciasto z kremem budyniowym. Fantastyczny kokosowy i kremowy deser.
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
SKŁADNIKI
Ciasto:
300 gmąki
150 gcukru pudru
150 gmasła
1 szt.jajko
2 łyżkakakao
1 małe op.proszku do pieczenia
sok pomarańczowy
Nadzienie kokosowe:
7 szt.białek
150 gcukru
200 gwiórków kokosowych
Krem:
7 szt.żółtek
1 op.budyniu waniliowego
400 mlmleka
1 op.cukru waniliowego
150 gcukru pudru
150 gmasła
1 szt.pomarańcza - skórka
- Przygotuj blaszkę do pieczenia o wymiarach 32 x 24 cm, którą wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni.
- Jajko wymieszaj z cukrem i stopniowo dodawaj mąkę, proszek do pieczenia, masło oraz kakao i ugniataj. Stopniowo dodawaj sok pomarańczowy i wyrób gładkie ciasto.
- Ciasto podziel na 2 części. Jedną część odłóż do lodówki a jedną rozwałkuj do rozmiaru blaszki.
- Przygotuj krem kokosowy. Białka ubij z cukrem na pianę i stopniowo dodawaj wiórki kokosowe. Krem kokosowy ułóż na blaszce, na której jest położony rozwałkowany płat ciasta i przykryj drugim rozwałkowanym płatem ciasta.
- Tak przygotowaną blaszkę piecz przez 20 minut.
- Przygotuj krem. Do mleka daj budyń, żółtka, cukier waniliowy i utrzyj gęsty krem. Odstaw i dodaj startą skórę pomarańczową. Pozostaw do ostygnięcia.
- Masło z cukrem pudrem ubij do osiągnięcia pianki i stopniowo dodawaj ostygnięty budyń.
- Tak przygotowany krem ułóż na upieczone i ostygnięte ciasto. Ozdób czekoladą startą na tarce. Smacznego!
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Kokosové kostky s lahodným krémem.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Kokosové kocky s lahodným krémom.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Kokos-Würfel mit köstlicher Creme an.
KOMENTARZE DO PRZEPISU