Kokosowe ciasto z pysznym kremem

Przepis Kokosowe ciasto z pysznym kremem

Dodał: NajKasia, 3.4.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Doskonałe kokosowe ciasto z kremem budyniowym. Fantastyczny kokosowy i kremowy deser.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 3.4.2021

Kategorie:

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

300 gmąki
150 gcukru pudru
150 gmasła
1 szt.jajko
2 łyżkakakao
1 małe op.proszku do pieczenia
sok pomarańczowy

Nadzienie kokosowe:

7 szt.białek
150 gcukru
200 gwiórków kokosowych

Krem:

7 szt.żółtek
1 op.budyniu waniliowego
400 mlmleka
1 op.cukru waniliowego
150 gcukru pudru
150 gmasła
1 szt.pomarańcza - skórka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Przygotuj blaszkę do pieczenia o wymiarach 32 x 24 cm, którą wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni.
  2. Jajko wymieszaj z cukrem i stopniowo dodawaj mąkę, proszek do pieczenia, masło oraz kakao i ugniataj. Stopniowo dodawaj sok pomarańczowy i wyrób gładkie ciasto.
  3. Ciasto podziel na 2 części. Jedną część odłóż do lodówki a jedną rozwałkuj do rozmiaru blaszki.
  4. Przygotuj krem kokosowy. Białka ubij z cukrem na pianę i stopniowo dodawaj wiórki kokosowe. Krem kokosowy ułóż na blaszce, na której jest położony rozwałkowany płat ciasta i przykryj drugim rozwałkowanym płatem ciasta.
  5. Tak przygotowaną blaszkę piecz przez 20 minut.
  6. Przygotuj krem. Do mleka daj budyń, żółtka, cukier waniliowy i utrzyj gęsty krem. Odstaw i dodaj startą skórę pomarańczową. Pozostaw do ostygnięcia.
  7. Masło z cukrem pudrem ubij do osiągnięcia pianki i stopniowo dodawaj ostygnięty budyń.
  8. Tak przygotowany krem ułóż na upieczone i ostygnięte ciasto. Ozdób czekoladą startą na tarce. Smacznego!
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj