NajPrzepis.pl Desery Kołacze Kokosowe ciasto Marlenka - kokosowe niebo w gębie
Kokosowe ciasto Marlenka - kokosowe niebo w gębie
Przepis Kokosowe ciasto Marlenka - kokosowe niebo w gębie
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

U nas w domu kokosowe desery nie są za bardzo lubiane. Ale tym razem to był strzał w dziesiątkę, jeśli chodzi o kokosowy deser. Jest trochę czasochłonny, ponieważ każdy płat trzeba oddzielnie wałkować, ale bez wątpienia warto spróbować.

NajKasia    ·   21.8.2023

Kokosowe ciasto Marlenka - kokosowe niebo w gębie

U nas w domu kokosowe desery nie są za bardzo lubiane. Ale tym razem to był strzał w dziesiątkę, jeśli chodzi o kokosowy deser. Jest trochę czasochłonny, ponieważ każdy płat trzeba oddzielnie wałkować, ale bez wątpienia warto spróbować.

45 min.
Przygotowanie
32 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

2 szt.
jajek
2 łyżki
sody spożywczej
1/2 op.
proszku do pieczenia
400 g
mąki
200 g
masła
3 łyżki
kakao
200 g
cukru pudru

Krem:

700 ml
mleka
2 op.
budyniu kokosowego
200 g
masła
200 g
cukru pudru
50 g
wiórków kokosowych

Na wierzch:

do smaku
czekolada
Sposób przepisu
Drukuj
45 min.
Przygotowanie
32 min.
Gotowanie
  1. Najpierw ubij jajka z cukrem do osiągnięcia piany. Potem dodaj masło w pokojowej temperaturze, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą.
  2. Wyrobione ciasto podziel na 4 równe części i każdą część rozwałkuj na cienki płat. Piecz na dużej blaszce o wymiarach 30x35 cm. Piecz na odwrotnej stronie blaszki z papierem. 
  3. Każdy płat piecz 7-8 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone zdejmij z blachy na równą powierzchnię i pozostaw do ostygnięcia.
  4. W mleku rozmieszaj budynie w proszku i ugotuj gęsty budyń, który pozostaw do ostygnięcia. Masło zmiksuj z cukrem do osiągnięcia pianki, dodaj ostygnięty budyń i wiórki kokosowe. Przygotowany krem podziel na 4 części. 
  5. Kremem posmaruj płaty ciasta i ułóż je na sobie. Wierzch ozdób startą czekoladą. 
  6. Najlepsze jest na drugi dzień, gdy płaty ciasta nabiorą wilgoci z kremu.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz