NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Ciasteczka kokosowe Kokosowe ciastka ule w świątecznej wersji
Kokosowe ciastka ule w świątecznej wersji
Przepis Kokosowe ciastka ule w świątecznej wersji
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Ten przepis od mojej wirtualnej koleżanki Darinki zainteresował mnie już wcześniej. W tym roku zdecydowałam się, że kokosowy krem, którego u nas na świątecznym stole nie może zabraknąć, zastąpić kokosowymi ciastkami ulami. A ponieważ będą to świąteczne wypieki to postanowiłam je dodatkowo ozdobić. Miały wyglądać jak czapki świętego Mikołaja ale trochę to pomieszałam bo za późno sobie uświadomiłam, że te wiórki kokosowe powinny były być czerwone a na górze powinna być mała biała kuleczka, ale i tak były świetne, szczególnie dla mojej córki, która należy do miłośników kokosów.

NajKasia    ·   9.11.2021

Kokosowe ciastka ule w świątecznej wersji

Ten przepis od mojej wirtualnej koleżanki Darinki zainteresował mnie już wcześniej. W tym roku zdecydowałam się, że kokosowy krem, którego u nas na świątecznym stole nie może zabraknąć, zastąpić kokosowymi ciastkami ulami. A ponieważ będą to świąteczne wypieki to postanowiłam je dodatkowo ozdobić. Miały wyglądać jak czapki świętego Mikołaja ale trochę to pomieszałam bo za późno sobie uświadomiłam, że te wiórki kokosowe powinny były być czerwone a na górze powinna być mała biała kuleczka, ale i tak były świetne, szczególnie dla mojej córki, która należy do miłośników kokosów.

45 min.
Przygotowanie
Składniki
300 g
wiórków kokosowych
1 puszka
słodzonego, zagęszczonego mleka skondensowanego
100 g
mleka w proszku
150 g
cukru pudru
biszkopty
biała czekolada
czerwone cukierki do ozdoby
wiórki kokosowe do ozdoby
Sposób przepisu
Drukuj
45 min.
Przygotowanie
  1. Wszystko wymieszaj w misce. Mleko skondensowane dobrze jest dodawać stopniowo, aby masa miała odpowiednią gęstość. Ja użyłam całą puszkę i to było w sam raz.
  2. Do foremek na ule wciśnij kawałek kokosowej masy. Jeśli masa by się za bardzo kleiła do foremek, możesz ją delikatnie "zamoczyć" w cukrze pudrze przed wciśnięciem do foremki.
  3. Drugim końcem drewnianej łyżki zrób w dolnej części dziurkę i napełnij ją nutellą. Do nakładania nutelli możesz użyć grubszego woreczka foliowego z odciętym końcem.
  4. Potem przykryj od dołu biszkoptem i gotowe. Ja jeszcze zanurzałam je w białej czekoladzie i dawałam wiórki kokosowe a na wierzchu położyłam czerwone cukierki.

Mój blog: Adkas

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz