NajPrzepis.pl Kochasz ser we wszystkim i w każdej wersji? Więc koniecznie wypróbuj ten przepis. Lepszego serowego pieczywa na pewno nie jadłaś.
Kochasz ser we wszystkim i w każdej wersji? Więc koniecznie wypróbuj ten przepis. Lepszego serowego pieczywa na pewno nie jadłaś.
Kochasz ser we wszystkim i w każdej wersji? Więc koniecznie wypróbuj ten przepis. Lepszego serowego pieczywa na pewno nie jadłaś.
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Te ślimaki wręcz krzyczą pełnią sera, lepszego pieczywa serowego na pewno nie jadłaś. To przepis z mojej złotej kolekcji. Dodatkowo są one zrobione z mąki pełnoziarnistej. Chętnie ją dodaję ponieważ ma o wiele lepsze wartości odżywcze ale jeśli jej nie lubisz lub po prostu nie używasz to upiecz ślimaki z białej mąki i też będą fantastyczne.

NajKasia    ·   15.8.2023

Kochasz ser we wszystkim i w każdej wersji? Więc koniecznie wypróbuj ten przepis. Lepszego serowego pieczywa na pewno nie jadłaś.

Te ślimaki wręcz krzyczą pełnią sera, lepszego pieczywa serowego na pewno nie jadłaś. To przepis z mojej złotej kolekcji. Dodatkowo są one zrobione z mąki pełnoziarnistej. Chętnie ją dodaję ponieważ ma o wiele lepsze wartości odżywcze ale jeśli jej nie lubisz lub po prostu nie używasz to upiecz ślimaki z białej mąki i też będą fantastyczne.

25 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
Składniki
200 g
pełnoziarnistej mąki pszennej
300 g
białej mąki
250 ml
mleka
100 ml
oliwy z oliwek
1/2 szt.
drożdży
1 i 1/2 łyżeczki
soli
1 łyżka
cukru

Nadzienie:

250 g
kwaśnej śmietany
4-5 szt.
ząbków czosnku
350 g
sera gouda
125 g
sera z niebieską pleśnią
200-300 g
szynki
do posypania
sezam
Sposób przepisu
Drukuj
25 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
  1. Wyrób ciasto i pozostaw do wyrośnięcia.
  2. Rozwałkuj je na cienko i posmaruj kwaśną śmietaną wymieszaną z czosnkiem i odrobiną soli. Nie nacieraj całego, na górze pozostaw około 1,5-2cm suche.
  3. Posyp startym serem gouda, serem z niebieską pleśnią i kawałkami szynki.
  4. Górną krawędź, która nie jest posmarowana, potrzyj jajkiem.
  5. Zawiń i pokrój w ślimaki, które daj na posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blaszkę.
  6. Każdy ślimak posmaruj jajkiem i posyp sezamem.
  7. Piecz 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz