Knedliki ziemniaczane bez mąki i jajek, gotowe w 10 minut

Przepis Knedliki ziemniaczane bez mąki i jajek, gotowe w 10 minut

Dodał: NajKasia, 15.6.2021

Kategorie: Obiad, Pora dnia

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Jeśli zostały Ci ziemniaki z wczorajszego obiadu to nie możesz pominąć tego przepisu. Tak prostych, tak szybkich i tak fantastycznych knedlików ziemniaczanych bez mąki i bez jajka pewnie jeszcze nie jadłaś. Ze skwarkami na wierzchu. Ja do skwarek dodaję też smażoną cebulkę. Moja babcia nazywała je knedlikami żebraków, ponieważ są ze składników, dostępnych dla każdego.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 15.6.2021

Kategorie: Obiad, Pora dnia

SKŁADNIKI

ugotowane ziemniaki
skrobia ziemniaczana
sól
masło, cebulka, boczek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. W większym garnku zagotuj wodę i dodaj sól.
  2. Ugotowane ziemniaki daj do miski i rozgnieć je tłuczkiem tak jakbyś robiła puree lub zetrzyj na tarce na drobnych oczkach.
  3. Dodaj skrobię ziemniaczaną. Skrobi dodaj tyle, aby otrzymać miękką mieszankę, która dobrze się formuje i się nie rozrywa. Nie dodawaj jednak zbyt wiele skrobi, aby knedliki nie były za twarde. Na kilo ziemniaków potrzeba około 250 g skrobi.
  4. Nie sól ciasta. Sól mogłaby spowodować, że ciasto będzie rzednąć w rękach. Dlatego solimy tylko wodę.
  5. Z przygotowanego ciasta uformuj knedliki, które wrzucaj do wrzącej wody i gotuj 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Zależy od wielkości ale im większe tym dłużej się je gotuje. Trzeba próbować. 
  6. Po wierzchu posyp podsmażoną cebulką i boczkiem smażonym na maśle. Smacznego.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj