NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Knedliki ziemniaczane bez mąki i jajek, gotowe w 10 minut
Knedliki ziemniaczane bez mąki i jajek, gotowe w 10 minut
Przepis Knedliki ziemniaczane bez mąki i jajek, gotowe w 10 minut
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   15.6.2021

Knedliki ziemniaczane bez mąki i jajek, gotowe w 10 minut

Jeśli zostały Ci ziemniaki z wczorajszego obiadu to nie możesz pominąć tego przepisu. Tak prostych, tak szybkich i tak fantastycznych knedlików ziemniaczanych bez mąki i bez jajka pewnie jeszcze nie jadłaś. Ze skwarkami na wierzchu. Ja do skwarek dodaję też smażoną cebulkę. Moja babcia nazywała je knedlikami żebraków, ponieważ są ze składników, dostępnych dla każdego.

Składniki
ugotowane ziemniaki
skrobia ziemniaczana
sól
masło, cebulka, boczek
Sposób przepisu
Drukuj
  1. W większym garnku zagotuj wodę i dodaj sól.
  2. Ugotowane ziemniaki daj do miski i rozgnieć je tłuczkiem tak jakbyś robiła puree lub zetrzyj na tarce na drobnych oczkach.
  3. Dodaj skrobię ziemniaczaną. Skrobi dodaj tyle, aby otrzymać miękką mieszankę, która dobrze się formuje i się nie rozrywa. Nie dodawaj jednak zbyt wiele skrobi, aby knedliki nie były za twarde. Na kilo ziemniaków potrzeba około 250 g skrobi.
  4. Nie sól ciasta. Sól mogłaby spowodować, że ciasto będzie rzednąć w rękach. Dlatego solimy tylko wodę.
  5. Z przygotowanego ciasta uformuj knedliki, które wrzucaj do wrzącej wody i gotuj 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Zależy od wielkości ale im większe tym dłużej się je gotuje. Trzeba próbować. 
  6. Po wierzchu posyp podsmażoną cebulką i boczkiem smażonym na maśle. Smacznego.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz