Knedliki ziemniaczane bez mąki i jajek, gotowe w 10 minut
Jeśli zostały Ci ziemniaki z wczorajszego obiadu to nie możesz pominąć tego przepisu. Tak prostych, tak szybkich i tak fantastycznych knedlików ziemniaczanych bez mąki i bez jajka pewnie jeszcze nie jadłaś. Ze skwarkami na wierzchu. Ja do skwarek dodaję też smażoną cebulkę. Moja babcia nazywała je knedlikami żebraków, ponieważ są ze składników, dostępnych dla każdego.
ZDJĘCIE OD CIEBIE
SKŁADNIKI
ugotowane ziemniaki
skrobia ziemniaczana
sól
masło, cebulka, boczek
- W większym garnku zagotuj wodę i dodaj sól.
- Ugotowane ziemniaki daj do miski i rozgnieć je tłuczkiem tak jakbyś robiła puree lub zetrzyj na tarce na drobnych oczkach.
- Dodaj skrobię ziemniaczaną. Skrobi dodaj tyle, aby otrzymać miękką mieszankę, która dobrze się formuje i się nie rozrywa. Nie dodawaj jednak zbyt wiele skrobi, aby knedliki nie były za twarde. Na kilo ziemniaków potrzeba około 250 g skrobi.
- Nie sól ciasta. Sól mogłaby spowodować, że ciasto będzie rzednąć w rękach. Dlatego solimy tylko wodę.
- Z przygotowanego ciasta uformuj knedliki, które wrzucaj do wrzącej wody i gotuj 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Zależy od wielkości ale im większe tym dłużej się je gotuje. Trzeba próbować.
- Po wierzchu posyp podsmażoną cebulką i boczkiem smażonym na maśle. Smacznego.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s 10-minutové bramborové knedlíky bez mouky a vajec.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si 10-minútové zemiakové knedle bez múky a vajec.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch 10-Minuten-Kartoffelknödel ohne Mehl oder Eier an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide 10 perces burgonyagombóc maradék burgonyából, liszt és tojás nélkül.
KOMENTARZE DO PRZEPISU