Knedlik drożdżowy na parze który jest miękki jak pajęcza sieć i zawsze się udaje

Przepis Knedlik drożdżowy na parze który jest miękki jak pajęcza sieć i zawsze się udaje

Dodał: NajKasia, 9.4.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Gdy pierwszy raz przygotowywałam knedlik na parze miałam trochę obaw. Teraz już się na tym znam i gdy ktoś mówi knedlik na parze to pokazuję, że mam to w małym palcu. Powiem Ci prawdę, to naprawdę nie jest jakaś specjalna wiedza. Z tym przepisem Ty też sobie poradzisz. Nie bój się.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 9.4.2021

Kategorie:

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

500 gmąki
1 łyżeczkacukru
1 łyżeczkasoli
20 gświeżych drożdży
2 łyżkioleju
1 szt.jajko
270 mlwody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Do miski daj zagrzaną wodę (uwaga, nie gorącą ani nie wrzącą), dodaj cukier, sól, olej, świeże drożdże, jajko i na koniec również mąkę.
  2. Wszystko mikserem do ciasta drożdżowego wyrób żeby osiągnąć kuleczkę. Ciasto się ładnie oddziela od ścian miski. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodaj trochę mąki, jeśli jest zbyt gęste, dodaj troszkę wody. Wszystko zależy od jakości mąki.
  3. Wyrobione ciasto pozostaw do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu przykryte ściereczką.
  4. Po wyrośnięciu ciasto podziel na dwie połowy, zrób mniejszy wałek (pomagaj sobie podsypując mąkę) i pozostaw do wyrośnięcia jeszcze 20 minut.
  5. Po wyrośnięciu przełóż na posmarowane olejem sitko i gotuj na parze 20 minut.
  6. Po ugotowaniu na parze ponakłuwaj wykałaczką i posmaruj olejem.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
13.4.2021, mamuszka odpowiedz00

Robiłam dzisiaj na obiadek. Podałam z udkiem pieczonym, sosem z dodatkiem mielonych suszonych grzybów oraz gotowana kapusta kiszona z marchewką. Poezja😋😋😋😁 Bardzo dziękuję za ten przepis, tym bardziej że knedlik jadłam w Harachowie☺️

Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj