Knedlik drożdżowy na parze który jest miękki jak pajęcza sieć i zawsze się udaje

Dodał: NajKasia, 9.4.2021
Kategorie:
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIEPrześlij zdjęcie i pochwal się
Gdy pierwszy raz przygotowywałam knedlik na parze miałam trochę obaw. Teraz już się na tym znam i gdy ktoś mówi knedlik na parze to pokazuję, że mam to w małym palcu. Powiem Ci prawdę, to naprawdę nie jest jakaś specjalna wiedza. Z tym przepisem Ty też sobie poradzisz. Nie bój się.
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Dodał: NajKasia, 9.4.2021
Kategorie:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
SKŁADNIKI
500 gmąki
1 łyżeczkacukru
1 łyżeczkasoli
20 gświeżych drożdży
2 łyżkioleju
1 szt.jajko
270 mlwody
- Do miski daj zagrzaną wodę (uwaga, nie gorącą ani nie wrzącą), dodaj cukier, sól, olej, świeże drożdże, jajko i na koniec również mąkę.
- Wszystko mikserem do ciasta drożdżowego wyrób żeby osiągnąć kuleczkę. Ciasto się ładnie oddziela od ścian miski. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodaj trochę mąki, jeśli jest zbyt gęste, dodaj troszkę wody. Wszystko zależy od jakości mąki.
- Wyrobione ciasto pozostaw do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu przykryte ściereczką.
- Po wyrośnięciu ciasto podziel na dwie połowy, zrób mniejszy wałek (pomagaj sobie podsypując mąkę) i pozostaw do wyrośnięcia jeszcze 20 minut.
- Po wyrośnięciu przełóż na posmarowane olejem sitko i gotuj na parze 20 minut.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Pařený kynutý knedlík, který je měkký jako pavučinka a vždy se vydaří.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Parená kysnutá knedľa, ktorá je mäkká ako pavučinka a vždy sa vydarí.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Dampfgegarter Böhmischer Knödel, der weich ist und immer gelingt an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Felhőpuha, lágy knédli, ami mindig sikerül.
Robiłam dzisiaj na obiadek. Podałam z udkiem pieczonym, sosem z dodatkiem mielonych suszonych grzybów oraz gotowana kapusta kiszona z marchewką. Poezja😋😋😋😁 Bardzo dziękuję za ten przepis, tym bardziej że knedlik jadłam w Harachowie☺️