NajPrzepis.pl Knedlik drożdżowy na parze który jest miękki jak pajęcza sieć i zawsze się udaje
Knedlik drożdżowy na parze który jest miękki jak pajęcza sieć i zawsze się udaje
Przepis Knedlik drożdżowy na parze który jest miękki jak pajęcza sieć i zawsze się udaje
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Gdy pierwszy raz przygotowywałam knedlik na parze miałam trochę obaw. Teraz już się na tym znam i gdy ktoś mówi knedlik na parze to pokazuję, że mam to w małym palcu. Powiem Ci prawdę, to naprawdę nie jest jakaś specjalna wiedza. Z tym przepisem Ty też sobie poradzisz. Nie bój się.

NajKasia    ·   9.4.2021

Knedlik drożdżowy na parze który jest miękki jak pajęcza sieć i zawsze się udaje

Gdy pierwszy raz przygotowywałam knedlik na parze miałam trochę obaw. Teraz już się na tym znam i gdy ktoś mówi knedlik na parze to pokazuję, że mam to w małym palcu. Powiem Ci prawdę, to naprawdę nie jest jakaś specjalna wiedza. Z tym przepisem Ty też sobie poradzisz. Nie bój się.

90 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
Składniki
500 g
mąki
1 łyżeczka
cukru
1 łyżeczka
soli
20 g
świeżych drożdży
2 łyżki
oleju
1 szt.
jajko
270 ml
wody
Sposób przepisu
Drukuj
90 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
  1. Do miski daj zagrzaną wodę (uwaga, nie gorącą ani nie wrzącą), dodaj cukier, sól, olej, świeże drożdże, jajko i na koniec również mąkę.
  2. Wszystko mikserem do ciasta drożdżowego wyrób żeby osiągnąć kuleczkę. Ciasto się ładnie oddziela od ścian miski. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodaj trochę mąki, jeśli jest zbyt gęste, dodaj troszkę wody. Wszystko zależy od jakości mąki.
  3. Wyrobione ciasto pozostaw do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu przykryte ściereczką.
  4. Po wyrośnięciu ciasto podziel na dwie połowy, zrób mniejszy wałek (pomagaj sobie podsypując mąkę) i pozostaw do wyrośnięcia jeszcze 20 minut.
  5. Po wyrośnięciu przełóż na posmarowane olejem sitko i gotuj na parze 20 minut.
  6. Po ugotowaniu na parze ponakłuwaj wykałaczką i posmaruj olejem.
Komentarz do przepisu
mamuszka    ·   13.4.2021   ·   Odpowiedzieć   ·  

Robiłam dzisiaj na obiadek. Podałam z udkiem pieczonym, sosem z dodatkiem mielonych suszonych grzybów oraz gotowana kapusta kiszona z marchewką. Poezja😋😋😋😁 Bardzo dziękuję za ten przepis, tym bardziej że knedlik jadłam w Harachowie☺️

Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz