Kluski z makiem
Doskonałe słodkie danie na obiad. Co klasyka to klasyka. Do ciasta dodałam jajko co dało świetny smak! Pyszne!
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
SKŁADNIKI
Ciasto:
1 kgziemniaków
1 szt.jajko
szczyptasoli
300 gmąki
Kruszonka:
mielony mak
cukier puder
masło do polania
- W wysokim garnu ugotuj ziemniaki ze skórką. Następnie pozostaw je do ostygnięcia i obierz.
- Ostygnięte ziemniaki zetrzyj na tarce na małych oczkach, dodaj jajko, szczyptę soli i stopniowo dosypuj mąkę. Wyrób gładkie ciasto, które nie będzie się lepić..
- Z ciasta uformuj długie "sznury", które następnie pokrój na mniejsze kawałki o długości około 2 cm.
- Tak przygotowane kluseczki gotuj w osolonej wodzie przez około 8 minut. Gotowe odcedź na sitku, polej masłem i posyp mieszanką maku i cukru pudru. Smacznego!
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Šúlanky s mákem.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Šúľance s makom.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Mákos nudli.
KOMENTARZE DO PRZEPISU