Kluski z makiem

Przepis Kluski z makiem

Dodał: NajKasia, 17.3.2022

Kategorie: Obiad, Pora dnia

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Doskonałe słodkie danie na obiad. Co klasyka to klasyka. Do ciasta dodałam jajko co dało świetny smak! Pyszne!

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 17.3.2022

Kategorie: Obiad, Pora dnia

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

1 kgziemniaków
1 szt.jajko
szczyptasoli
300 gmąki

Kruszonka:

mielony mak
cukier puder
masło do polania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. W wysokim garnu ugotuj ziemniaki ze skórką. Następnie pozostaw je do ostygnięcia i obierz.
  2. Ostygnięte ziemniaki zetrzyj na tarce na małych oczkach, dodaj jajko, szczyptę soli i stopniowo dosypuj mąkę. Wyrób gładkie ciasto, które nie będzie się lepić..
  3. Z ciasta uformuj długie "sznury", które następnie pokrój na mniejsze kawałki o długości około 2 cm.
  4. Tak przygotowane kluseczki gotuj w osolonej wodzie przez około 8 minut. Gotowe odcedź na sitku, polej masłem i posyp mieszanką maku i cukru pudru. Smacznego!
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj