NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Kluski z makiem
Kluski z makiem
Przepis Kluski z makiem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   17.3.2022

Kluski z makiem

Doskonałe słodkie danie na obiad. Co klasyka to klasyka. Do ciasta dodałam jajko co dało świetny smak! Pyszne!

20 min.
Przygotowanie
8 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

1 kg
ziemniaków
1 szt.
jajko
szczypta
soli
300 g
mąki

Kruszonka:

mielony mak
cukier puder
masło do polania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. W wysokim garnu ugotuj ziemniaki ze skórką. Następnie pozostaw je do ostygnięcia i obierz.
  2. Ostygnięte ziemniaki zetrzyj na tarce na małych oczkach, dodaj jajko, szczyptę soli i stopniowo dosypuj mąkę. Wyrób gładkie ciasto, które nie będzie się lepić..
  3. Z ciasta uformuj długie "sznury", które następnie pokrój na mniejsze kawałki o długości około 2 cm.
  4. Tak przygotowane kluseczki gotuj w osolonej wodzie przez około 8 minut. Gotowe odcedź na sitku, polej masłem i posyp mieszanką maku i cukru pudru. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz