Klasyczna dwukolorowa rolada

Przepis Klasyczna dwukolorowa rolada

Dodał: NajKasia, 13.4.2021

Kategorie: Słodkie rolady, Rolady, Desery

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Klasyczna dwukolorowa rolada, która jest bardzo łatwa do przygotowania.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 13.4.2021

Kategorie: Słodkie rolady, Rolady, Desery

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

7 szt.jajek
10 łyżekcukru
1 łyżkakakao
3 łyżkimąki
1/2 łyżeczkisody spożywaczej

Krem:

4 szt.jajek
100 gcukru
4 łyżkimąki
300 mlmleka
2 tabliczkiciemnej czekolady
250 gmasła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Mąkę wymieszaj z cukrem, kakao, sodą spożywczą i żółtkami. Delikatnie drewnianą łyżką dodaj ubitą pianę z białek. Przygotowane ciasto daj do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni około 25 minut.
  2. Upieczone ciasto wyjmij i natychmiast zroluj je z wilgotną ściereczką.
  3. Do mleka dodaj mąkę, cukier i jajka. Dokładnie wymieszaj, aby nie mieć żadnych grudek i daj aby się gotowało na ogniu. Gotuj aż zgęstnieje. Gęstą masę odstaw i dodaj masło. Rozpuść je mieszając. Masę podziel na dwie połowy i do jednej dodaj połamaną na kosteczki czekoladę.
  4. Rozwiń roladę, posmaruj białym i ciemnym kremem i ostrożnie zwiń z powrotem.
  5. Pozostaw aby stężała i ozdób zgodnie z własną fantazją. Smacznego!
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj