NajPrzepis.pl Kartoflanka z grzybami
Kartoflanka z grzybami
Przepis Kartoflanka z grzybami
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   2.10.2022

Kartoflanka z grzybami

Kartoflanka z grzybami z przepisu od Naďii (Rebeki)

Składniki
włoszczyzna
smalec
sól
kminek
ziele angielskie
pieprz czarny w ziarnach
grzyby
ziemniaki
cebula
mąka
czosnek
majeranek
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Na kawałku smalcu podsmaż pokrojoną w kostkę włoszczyznę, posól, posyp kminkiem, dodaj kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu czarnego.
  2. Dodaj oczyszczone i pokrojone grzyby oraz wodę i gotuj. Zbieraj ewentualne szumowiny.
  3. Po około dziesięciu minutach wrzuć do garnka obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
  4. Na smalcu zeszklij pokrojoną cebulkę, dodaj 2 łyżki mąki i zrób jasną zasmażkę, którą daj do zupy. Gotuj jeszcze przez chwilę. Dodaj jeden-dwa ząbki czosnku, majeranek rozetrzyj w dłoniach i dodaj na koniec do zupy.
  5. Dopraw. Ja jeszcze daję dwie małe cebule pokrojone na ćwiartki od razu na początku gotowania.

Autor: Naďa I. (Rebeka)

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz