Karmelowe ciasto z biszkoptami - PRZEPIS ZE ZDJĘCIAMI

Karmelowe ciasto z biszkoptami - PRZEPIS ZE ZDJĘCIAMI

Dodał: NajKasia, 20.1.2022

Kategorie: Kołacze, Desery, Ciastka

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Słodki przysmak dla miłośników karmelu. Biszkopty w kakaowym cieście. Na wierzchu czekolada. Pyszne!

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 20.1.2022

Kategorie: Kołacze, Desery, Ciastka

SKŁADNIKI

Ciasto:

4 szt.jajka
4 łyżkicukru
4 łyżkimąki
4 łyżkiciepłej wody
1 łyżeczkaproszku do pieczenia
2 łyżkikakao
29 szt.biszkoptów

Krem:

250 gmasła
1 op.mleka skondensowanego

Wierzch:

100 mlśmietany kremówki
100 gczekolady

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Ciasto:
    Jajka zmiksuj z cukrem do osiągnięcia pianki i stopniowo dodawaj ciepłą wodę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Zmiksowane ciasto wlej do formy o wymiarach 23 x 23 cm, której dno wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Na cieście ułóż biszkopty i palcem wciśnij je w ciasto. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 25 - 30 minut. Upieczone ciasto wyjmij z formy i pozostaw do ostygnięcia.
  3. Krem:
    Masło zmiksuj do osiągnięcia pianki (nie dodawaj już cukru, mleko skondensowane jest już wystarczająco słodkie) i łyżka po łyżce mieszaj mikserem mleko skondensowane (kajmak, którego nie trzeba już gotować lub zwykłe które wcześniej przez 3 godziny gotuj w wodzie i pozostaw do ostygnięcia).
  4. Ostygnięte ciasto daj z powrotem do formy, nałóż krem i odstaw do lodówki aby stężał.
  5. Polewa: 
    Śmietanę podgrzej na ogniu i odstaw. Dodaj połamaną na kawałki czekoladę i rozpuść ją mieszając. Nałóż na ostygnięte nadzienie i pozostaw aby stężała.
  6. Krój ostrym nożem, który mocz w gorącej wodzie. Smacznego!
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj