NajPrzepis.pl Desery Kołacze Karmelowe ciasto z biszkoptami - PRZEPIS ZE ZDJĘCIAMI
Karmelowe ciasto z biszkoptami - PRZEPIS ZE ZDJĘCIAMI
Karmelowe ciasto z biszkoptami - PRZEPIS ZE ZDJĘCIAMI
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Słodki przysmak dla miłośników karmelu. Biszkopty w kakaowym cieście. Na wierzchu czekolada. Pyszne!

NajKasia    ·   20.1.2022

Karmelowe ciasto z biszkoptami - PRZEPIS ZE ZDJĘCIAMI

Słodki przysmak dla miłośników karmelu. Biszkopty w kakaowym cieście. Na wierzchu czekolada. Pyszne!

Składniki

Ciasto:

4 szt.
jajka
4 łyżki
cukru
4 łyżki
mąki
4 łyżki
ciepłej wody
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
2 łyżki
kakao
29 szt.
biszkoptów

Krem:

250 g
masła
1 op.
mleka skondensowanego

Wierzch:

100 ml
śmietany kremówki
100 g
czekolady
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ciasto:
    Jajka zmiksuj z cukrem do osiągnięcia pianki i stopniowo dodawaj ciepłą wodę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Zmiksowane ciasto wlej do formy o wymiarach 23 x 23 cm, której dno wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Na cieście ułóż biszkopty i palcem wciśnij je w ciasto. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 25 - 30 minut. Upieczone ciasto wyjmij z formy i pozostaw do ostygnięcia.
  3. Krem:
    Masło zmiksuj do osiągnięcia pianki (nie dodawaj już cukru, mleko skondensowane jest już wystarczająco słodkie) i łyżka po łyżce mieszaj mikserem mleko skondensowane (kajmak, którego nie trzeba już gotować lub zwykłe które wcześniej przez 3 godziny gotuj w wodzie i pozostaw do ostygnięcia).
  4. Ostygnięte ciasto daj z powrotem do formy, nałóż krem i odstaw do lodówki aby stężał.
  5. Polewa: 
    Śmietanę podgrzej na ogniu i odstaw. Dodaj połamaną na kawałki czekoladę i rozpuść ją mieszając. Nałóż na ostygnięte nadzienie i pozostaw aby stężała.
  6. Krój ostrym nożem, który mocz w gorącej wodzie. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz