NajPrzepis.pl Mięso Mięso wieprzowe Karkówka wieprzowa pieczona na piwie z ziemniakami
Karkówka wieprzowa pieczona na piwie z ziemniakami
Przepis Karkówka wieprzowa pieczona na piwie z ziemniakami
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Czasami i my, kobietki mamy ochotę na porządny kawał mięsa. Nie musi to być tylko drób, może to być też coś odrobinę bardziej tłustego jak na przykład karkówka wieprzowa. Zwykle ją marynuję i potem piekę w całości, ale tym razem wybrałam plastry, które upiekłam w piekarniku na cebulce i ciemnym piwie. Piwo konieczne weź ciemne, jest o wiele lepsze niż klasyczne, w trakcie pieczenia ładnie karmelizuje i dodaje doskonały smak.

NajKasia    ·   25.6.2021

Karkówka wieprzowa pieczona na piwie z ziemniakami

Czasami i my, kobietki mamy ochotę na porządny kawał mięsa. Nie musi to być tylko drób, może to być też coś odrobinę bardziej tłustego jak na przykład karkówka wieprzowa. Zwykle ją marynuję i potem piekę w całości, ale tym razem wybrałam plastry, które upiekłam w piekarniku na cebulce i ciemnym piwie. Piwo konieczne weź ciemne, jest o wiele lepsze niż klasyczne, w trakcie pieczenia ładnie karmelizuje i dodaje doskonały smak.

90 min.
Przygotowanie
70 min.
Gotowanie
Składniki

Składniki:

1 kg
karkówki wieprzowej
4 szt.
cebuli
do smaku
sól, pieprz do mięsa wieprzowego
1 szt.
bulionu w kostce
20 ml
wody
1 puszka
piwa - najlepiej ciemnego
olej

Sałatka włoska:

3 szt.
ogórków
1/2 szt.
kapusty pekińskiej
1 szt.
mała cebulka
3 łyżki
octu
5 łyżek
oleju
1/2 słoika
majonezu
włoska przyprawa do sałatek
Sposób przepisu
Drukuj
90 min.
Przygotowanie
70 min.
Gotowanie
  1. Karkówkę pokrój w plastry, posól, popieprz przyprawami do mięsa wieprzowego. Ja użyłam gotowej marynaty do karkówki.
  2. Pozostaw na 1 godzinę.
  3. W tym czasie pokrój cebulę, włóż ją do piekarnika i podlej olejem. Na niej ułóż karkówkę, przykryj pokrywką naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika na 15 minut w temperaturze 200°C.
  4. Z bulionu w kostce i 2 dl wody przygotuj zalewę, którą podlej mięso. Duś przez kolejne 15 minut. Następnie je podlej piwem i pozostaw aby się dusiło 20 minut stale pod przykryciem. Na ostatnie 20 minut mięso odkryj i dopiecz.
  5. Podawaj z młodymi ziemniaczkami i sałatką włoską.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz