Karkówka wieprzowa pieczona na piwie z ziemniakami

Przepis Karkówka wieprzowa pieczona na piwie z ziemniakami

Dodał: NajKasia, 25.6.2021

Kategorie: Mięso wieprzowe, Mięso, Obiad, Pora dnia

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Czasami i my, kobietki mamy ochotę na porządny kawał mięsa. Nie musi to być tylko drób, może to być też coś odrobinę bardziej tłustego jak na przykład karkówka wieprzowa. Zwykle ją marynuję i potem piekę w całości, ale tym razem wybrałam plastry, które upiekłam w piekarniku na cebulce i ciemnym piwie. Piwo konieczne weź ciemne, jest o wiele lepsze niż klasyczne, w trakcie pieczenia ładnie karmelizuje i dodaje doskonały smak.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 25.6.2021

Kategorie: Mięso wieprzowe, Mięso, Obiad, Pora dnia

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Składniki:

1 kgkarkówki wieprzowej
4 szt.cebuli
do smakusól, pieprz do mięsa wieprzowego
1 szt.bulionu w kostce
20 mlwody
1 puszkapiwa - najlepiej ciemnego
olej

Sałatka włoska:

3 szt.ogórków
1/2 szt.kapusty pekińskiej
1 szt.mała cebulka
3 łyżkioctu
5 łyżekoleju
1/2 słoikamajonezu
włoska przyprawa do sałatek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Karkówkę pokrój w plastry, posól, popieprz przyprawami do mięsa wieprzowego. Ja użyłam gotowej marynaty do karkówki.
  2. Pozostaw na 1 godzinę.
  3. W tym czasie pokrój cebulę, włóż ją do piekarnika i podlej olejem. Na niej ułóż karkówkę, przykryj pokrywką naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika na 15 minut w temperaturze 200°C.
  4. Z bulionu w kostce i 2 dl wody przygotuj zalewę, którą podlej mięso. Duś przez kolejne 15 minut. Następnie je podlej piwem i pozostaw aby się dusiło 20 minut stale pod przykryciem. Na ostatnie 20 minut mięso odkryj i dopiecz.
  5. Podawaj z młodymi ziemniaczkami i sałatką włoską.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj