Karkówka farmera w cebuli i piwie

Przepis Karkówka farmera w cebuli i piwie

Dodał: NajKasia, 11.6.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Użyłam przyprawy steak farmera, ale jeśli nie uda Ci się jej kupić to nie szkodzi. Przyprawa zawiera mielony suszony czosnek, sól, mielony czarny pieprz, suszoną natkę pietruszki, mieloną szałwię. Ale w supermarkecie zwykle dostępna jest też ta przyprawa, którą ja kupiłam.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 11.6.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

2x 200 gplastry karkówki z kością
1 łyżkaprzyprawy Steak farmera (Vitana)
2 łyżkaoleju
2 szt.dużej cebuli
200 mljasnego piwa
50 mlwywaru lub wody
1 łyżkasmalcu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Plastry karkówki o grubości 2 cm pokrop olejem i posyp przyprawami. Pozostaw w lodówce na 24 godziny. Przed właściwym przygotowywaniem pozostaw w temperaturze pokojowej przez mniej więcej godzinę. Następnie na patelni z odrobiną rozgrzanego oleju prędko opiecz z obu stron (z każdej 3 minuty).
  2. Do naczynia żaroodpornego daj smalec i pokrojoną w półksiężyce cebulę. Włóż mięso a drugą cebulę również pokrojoną w półksiężyce połóż na mięsie. Zalej piwem i przykryj pokrywką lub folia aluminiową.
  3. Włóż do piekarnika i piecz przez godzinę w temperaturze 220 stopni.
  4. Następnie odkryj, podlej wodą i dopiecz aż osiągnie właściwy kolor. Poczekaj aż sos trochę odparuje. Cebula łagodzi goryczkę piwa. Podawaj np. z gotowanymi ziemniaczkami.

Mój blog: Vaření s Tomem

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj