Jogurtowe langosze - najlepiej jak ciasto poleży 5 dni
Zdjęcia spod świetlówki nie są co prawda zgodne z moimi wyobrażeniami, ale kolacja była na piątkę... Następnym razem nie będę ich robić na kolację tylko na obiad i zrobię zdjęcia w lepszym świetle. Przecież nie na darmo się mówi, że je się oczyma. Dziś były bez sosu tatarskiego, ale następnym razem dodam też pastę czosnkową :)
ZDJĘCIE OD CIEBIE
SKŁADNIKI
Ciasto:
1 kg mąki
1 małe op. proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 kostka świeżych drożdży
500 ml letniego mleka
1 kubeczek jogurtu naturalnego (170g)
3 łyżki oleju
- Do cześci podgrzanego mleka dodaj rozdrobnione drożdże oraz łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj.
- Powstały zaczyn wlej do miski z mieszanką mąki, proszku do pieczenia i soli, dodaj resztę mleka i olej, dodaj jogurt i wymieszaj na gęste ciasto. Potem przełóż je na stolnicę i jeszcze rękoma pięknie ugnieć. Później włóż ciasto do woreczka foliowego, zawiąż hermetycznie i schowaj do lodówki.
- I już tylko od nas zależy, czy będziemy przygotowywać langosze już na drugi dzień, czy zostawimy ciasto w lodówce spokojnie na 3-5 dni.
- Z ciasta odkrawaj mniejsze kawałki, rozgnieć je na dłoni i na natłuszczonej stolnicy odstaw na chwilę aby "napęczniały".
- Potem smaż na grubszej warstwie oleju z obu stron aż będą złociste.
- Ja smaruję mieszanką kwaśnej śmietany i czosnku, utartego z solą, posypuję startym twardym serem a na wierzchu "robię kleks" ketchupem.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Jogurtové langoše - nejlepší je odleželé těsto i 5 dní.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Jogurtové langoše - najlepšie je odležané cesto aj 5 dní.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Joghurt-Langos – den Teig am besten bis zu 5 Tage ruhen lassen an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Joghurtos lángos, hűtőben akár 5 napig eláll a tésztája.
KOMENTARZE DO PRZEPISU