Jogurtowe langosze - najlepiej jak ciasto poleży 5 dni

Przepis Jogurtowe langosze - najlepiej jak ciasto poleży 5 dni

Dodał: NajKasia, 13.6.2022

Kategorie: Obiad, Pora dnia, Kolacja

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Zdjęcia spod świetlówki nie są co prawda zgodne z moimi wyobrażeniami, ale kolacja była na piątkę... Następnym razem nie będę ich robić na kolację tylko na obiad i zrobię zdjęcia w lepszym świetle. Przecież nie na darmo się mówi, że je się oczyma. Dziś były bez sosu tatarskiego, ale następnym razem dodam też pastę czosnkową :)

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 13.6.2022

Kategorie: Obiad, Pora dnia, Kolacja

SKŁADNIKI

Ciasto:
1 kg mąki
1 małe op. proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 kostka świeżych drożdży
500 ml letniego mleka
1 kubeczek jogurtu naturalnego (170g)
3 łyżki oleju

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Do cześci podgrzanego mleka dodaj rozdrobnione drożdże oraz łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj.
  2. Powstały zaczyn wlej do miski z mieszanką mąki, proszku do pieczenia i soli, dodaj resztę mleka i olej, dodaj jogurt i wymieszaj na gęste ciasto. Potem przełóż je na stolnicę i jeszcze rękoma pięknie ugnieć. Później włóż ciasto do woreczka foliowego, zawiąż hermetycznie i schowaj do lodówki.
  3. I już tylko od nas zależy, czy będziemy przygotowywać langosze już na drugi dzień, czy zostawimy ciasto w lodówce spokojnie na 3-5 dni.
  4. Z ciasta odkrawaj mniejsze kawałki, rozgnieć je na dłoni i na natłuszczonej stolnicy odstaw na chwilę aby "napęczniały".
  5. Potem smaż na grubszej warstwie oleju z obu stron aż będą złociste.
  6. Ja smaruję mieszanką kwaśnej śmietany i czosnku, utartego z solą, posypuję startym twardym serem a na wierzchu "robię kleks" ketchupem.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj