Jasne nadziewane orzeszki w cukrze pudrze

Przepis Jasne nadziewane orzeszki w cukrze pudrze
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Klasyka w naszym domu. Obok kruchych ciasteczek na świątecznym stole nie może zabraknąć orzechów. Dostałam przepis od koleżanki z pracy i muszę powiedzieć, że bardzo się cieszę, że go wypróbowałem. Ciasto robiło się wspaniale, orzechy ładnie wyszły z foremek. To prawda, że jak postoją jeden, dwa dni, są wspaniałe. Z proporcji wyszło około 100 sztuk.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

SKŁADNIKI

Ciasto:

300 gmąka gładka
300 gmąka gruba
300 gmasło
200 gcukier puder
250 gmielone orzechy
1 szt.jajka

Nadzienie:

4 szt.jajka
200 gcukier kryształ
1 bal.cukier waniliowy
200 gmasło

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Ze wszystkich składników wyrabiamy kulkę. Nie trzeba jej zostawiać w lodówce jak innych ciast świątecznych, można od razu przystąpić do dzieła. Z dużego kawałka ciasta odejmujemy małe fragmenty i napełniamy nimi formę natartą cienką warstwą oleju.
  2. Formy napełniamy tak, aby na środku zostało miejsce na krem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 8 - 10 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia i wyciągamy z form.
  3. Nadzienie:
    Całe jajka ubijamy nad parą z cukrem i wanilią, aż masa zgęstnieje (trwało to ok. 10 minut). Pozostawiamy do ostudzenia.
  4. Masło ubijamy i mieszamy z ostudzoną masą jajeczną. Przy pomocy specjalnego woreczka napełniamy kremem orzechy i zlepiamy je razem. Możemy otoczyć je w cukrze pudrze albo delikatnie oprószyć cukrem pudrem, czy kakao, przez sitko.

Můj blog s receptem: Adkas

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
24.2.2021, Ewa odpowiedz00

Dzien dobry. Mam pytanie . Jaka to jest maka średnia i maka gruba . Uprzejmie proszę o informacje. Pozdrawiam.

Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj