Jabłkowe kieszonki z ciasta twarogowego

Przepis Jabłkowe kieszonki z ciasta twarogowego

Dodał: NajKasia, 7.8.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Delikatne ciasto twarogowe, które wraz z nadzieniem jabłkowym nada deserowi super smak! Pycha! Jestem w stanie sobie wyobrazić ten deser również z innym nadzieniem, na przykład z marmoladą, z nutellą lub z orzeszkami albo z czekoladą. Mój mąż uwielbia mak, ale ja za nim nie przepadam. Następnym razem spróbuję je więc zrobić z czekoladą albo z nutellą.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 7.8.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Ciasto:

150 gtwardego twarogu
75 gcukru
1 szt.jajko
szczyptasoli
6 łyżekoleju
1 op.cukru waniliowego
250 gmąki
1 małe op.proszku do pieczenia

Nadzienie:

3 szt.jabłek
100 gcukru
1 łyżeczkacynamonu

Ponadto będziemy potrzebować:

1 szt.żółtko
1 łyżkamaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Twaróg utrzyj z cukrem, dodaj jajko, szczyptę soli, cukier waniliowy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrób gładkie ciasto, które przykryj ściereczką i pozostaw na 20 minut.
  2. Następnie ciasto podziel na dwie połowy i każdą z nich rozwałkuj na cienkie koło o grubości około 5 mm. Pokrój je na 8 takich samych części.
  3. Każdy trójkąt natnij - zrób 3 cięcia. Na szerszy brzeg nałóż pokrojone w kosteczkę jabłka, posyp je cukrem cynamonowym i cukrem.
  4. Wąską część trójkąta wsuń pod dolną część trójkąta i połóż kieszonkę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp makiem.
  5. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Smacznego!
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj