NajPrzepis.pl Jabłkowe kieszonki z ciasta twarogowego
Jabłkowe kieszonki z ciasta twarogowego
Przepis Jabłkowe kieszonki z ciasta twarogowego
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   7.8.2021

Jabłkowe kieszonki z ciasta twarogowego

Delikatne ciasto twarogowe, które wraz z nadzieniem jabłkowym nada deserowi super smak! Pycha! Jestem w stanie sobie wyobrazić ten deser również z innym nadzieniem, na przykład z marmoladą, z nutellą lub z orzeszkami albo z czekoladą. Mój mąż uwielbia mak, ale ja za nim nie przepadam. Następnym razem spróbuję je więc zrobić z czekoladą albo z nutellą.

Składniki

Ciasto:

150 g
twardego twarogu
75 g
cukru
1 szt.
jajko
szczypta
soli
6 łyżek
oleju
1 op.
cukru waniliowego
250 g
mąki
1 małe op.
proszku do pieczenia

Nadzienie:

3 szt.
jabłek
100 g
cukru
1 łyżeczka
cynamonu

Ponadto będziemy potrzebować:

1 szt.
żółtko
1 łyżka
maku
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Twaróg utrzyj z cukrem, dodaj jajko, szczyptę soli, cukier waniliowy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrób gładkie ciasto, które przykryj ściereczką i pozostaw na 20 minut.
  2. Następnie ciasto podziel na dwie połowy i każdą z nich rozwałkuj na cienkie koło o grubości około 5 mm. Pokrój je na 8 takich samych części.
  3. Każdy trójkąt natnij - zrób 3 cięcia. Na szerszy brzeg nałóż pokrojone w kosteczkę jabłka, posyp je cukrem cynamonowym i cukrem.
  4. Wąską część trójkąta wsuń pod dolną część trójkąta i połóż kieszonkę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp makiem.
  5. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz