NajPrzepis.pl Desery Kołacze Jabłecznik Jabłkowe tornado - fantastyczny jabłecznik z tartymi jabłkami i budyniem
Jabłkowe tornado - fantastyczny jabłecznik z tartymi jabłkami i budyniem
Przepis Jabłkowe tornado - fantastyczny jabłecznik z tartymi jabłkami i budyniem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   29.1.2021

Jabłkowe tornado - fantastyczny jabłecznik z tartymi jabłkami i budyniem

Jabłkowe bułeczki lub słodkości zwykle łączyłam z twarogiem lub kwaśną śmietaną, ale z budyniem jest to znacznie lepsze. Koniecznie spróbuj tego doskonałego jabłkowego ciasta, które na pewno polubisz.

40 min.
Przygotowanie
75 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

4 kubki
gładkiej mąki
1/2 małego op.
proszku do pieczenia
1 kubek
cukru pudru
250 g
masła
6 szt.
żółtek
2 łyżki
kwaśnej śmietany

Nadzienie:

10 szt.
jabłek
1/4 kubka
wody
1 kubek
cukru
1 łyżeczka
cynamonu
1 łyżka
skrobi ziemniaczanej
4 łyżki
soku z cytryny
4 łyżki
bułki tartej

Pianka:

6 szt.
białek
1/2 kubka
cukru
1 op.
budyniu waniliowego
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj w misce i wyrób kulkę, którą podziel na dwie części w stosunku 1:2. Obie kulki zawiń w folie spożywczą i odłóż do lodówki /polecam dać mniejszą kulkę do zamrażarki, będzie łatwiej ją zetrzeć na tarce na wierzch ciasta/.
  2. Jabłka zetrzyj na tarce na dużych oczkach i daj je do garnka, zasyp cukrem i cynamonem, polej sokiem z cytryny. Duś około 15 minut, dopóki nie zmiękną. Dolej wodę z wymieszaną skrobią i gotuj dopóki nie zgęstnieje.
  3. Przygotuj blaszkę, dno wyłóż papierem do pieczenia i nagrzej piekarnik do 180 stopni. Na dno blaszki równomiernie zetrzyj na tarce większą część ciasta. Piecz przez 8 minut a następnie pozostaw aby trochę ostygło. Później posyp ciasto tartą bułką.
  4. Na ciasto z tartą bułką ułóż warstwę jabłek i pianę z białek - białka ubij z cukrem do osiągnięcia sztywnej piany a na końcu wsyp budyń (miksując na najniższych obrotach miksera).
  5. Na pianę zetrzyj na tarce mniejszą część ciasta i piecz dalej w 170 stopniach około 50 minut - obserwuj.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz