Jabłkowe tornado - fantastyczny jabłecznik z tartymi jabłkami i budyniem

Dodał: NajKasia, 29.1.2021
Kategorie: Kołacze, Desery, Ciastka, Jabłecznik
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIEPrześlij zdjęcie i pochwal się
Jabłkowe bułeczki lub słodkości zwykle łączyłam z twarogiem lub kwaśną śmietaną, ale z budyniem jest to znacznie lepsze. Koniecznie spróbuj tego doskonałego jabłkowego ciasta, które na pewno polubisz.
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Dodał: NajKasia, 29.1.2021
Kategorie: Kołacze, Desery, Ciastka, Jabłecznik
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
SKŁADNIKI
Ciasto:
4 kubkigładkiej mąki
1/2 małego op.proszku do pieczenia
1 kubekcukru pudru
250 gmasła
6 szt.żółtek
2 łyżkikwaśnej śmietany
Nadzienie:
10 szt.jabłek
1/4 kubkawody
1 kubekcukru
1 łyżeczkacynamonu
1 łyżkaskrobi ziemniaczanej
4 łyżkisoku z cytryny
4 łyżkibułki tartej
Pianka:
6 szt.białek
1/2 kubkacukru
1 op.budyniu waniliowego
- Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj w misce i wyrób kulkę, którą podziel na dwie części w stosunku 1:2. Obie kulki zawiń w folie spożywczą i odłóż do lodówki /polecam dać mniejszą kulkę do zamrażarki, będzie łatwiej ją zetrzeć na tarce na wierzch ciasta/.
- Jabłka zetrzyj na tarce na dużych oczkach i daj je do garnka, zasyp cukrem i cynamonem, polej sokiem z cytryny. Duś około 15 minut, dopóki nie zmiękną. Dolej wodę z wymieszaną skrobią i gotuj dopóki nie zgęstnieje.
- Przygotuj blaszkę, dno wyłóż papierem do pieczenia i nagrzej piekarnik do 180 stopni. Na dno blaszki równomiernie zetrzyj na tarce większą część ciasta. Piecz przez 8 minut a następnie pozostaw aby trochę ostygło. Później posyp ciasto tartą bułką.
- Na ciasto z tartą bułką ułóż warstwę jabłek i pianę z białek - białka ubij z cukrem do osiągnięcia sztywnej piany a na końcu wsyp budyń (miksując na najniższych obrotach miksera).
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Jablečné tornádo - fantastický strouhaný jablečný koláček s pudinkem.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Jablkové tornádo - fantastický strúhaný jablkový koláčik s pudingom.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Fantastischer geriebener Apfelkuchen an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Reszelt almás szelet puha tojáshabbal.
KOMENTARZE DO PRZEPISU