Jabłkowe tornado - fantastyczny jabłecznik z tartymi jabłkami i budyniem

Przepis Jabłkowe tornado - fantastyczny jabłecznik z tartymi jabłkami i budyniem

Dodał: NajKasia, 29.1.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Jabłkowe bułeczki lub słodkości zwykle łączyłam z twarogiem lub kwaśną śmietaną, ale z budyniem jest to znacznie lepsze. Koniecznie spróbuj tego doskonałego jabłkowego ciasta, które na pewno polubisz.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 29.1.2021

Kategorie:

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

4 kubkigładkiej mąki
1/2 małego op.proszku do pieczenia
1 kubekcukru pudru
250 gmasła
6 szt.żółtek
2 łyżkikwaśnej śmietany

Nadzienie:

10 szt.jabłek
1/4 kubkawody
1 kubekcukru
1 łyżeczkacynamonu
1 łyżkaskrobi ziemniaczanej
4 łyżkisoku z cytryny
4 łyżkibułki tartej

Pianka:

6 szt.białek
1/2 kubkacukru
1 op.budyniu waniliowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj w misce i wyrób kulkę, którą podziel na dwie części w stosunku 1:2. Obie kulki zawiń w folie spożywczą i odłóż do lodówki /polecam dać mniejszą kulkę do zamrażarki, będzie łatwiej ją zetrzeć na tarce na wierzch ciasta/.
  2. Jabłka zetrzyj na tarce na dużych oczkach i daj je do garnka, zasyp cukrem i cynamonem, polej sokiem z cytryny. Duś około 15 minut, dopóki nie zmiękną. Dolej wodę z wymieszaną skrobią i gotuj dopóki nie zgęstnieje.
  3. Przygotuj blaszkę, dno wyłóż papierem do pieczenia i nagrzej piekarnik do 180 stopni. Na dno blaszki równomiernie zetrzyj na tarce większą część ciasta. Piecz przez 8 minut a następnie pozostaw aby trochę ostygło. Później posyp ciasto tartą bułką.
  4. Na ciasto z tartą bułką ułóż warstwę jabłek i pianę z białek - białka ubij z cukrem do osiągnięcia sztywnej piany a na końcu wsyp budyń (miksując na najniższych obrotach miksera).
  5. Na pianę zetrzyj na tarce mniejszą część ciasta i piecz dalej w 170 stopniach około 50 minut - obserwuj.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj