NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Torciki z Bad Ischl - klasyczny przepis słowackich i czeskich babć
Torciki z Bad Ischl - klasyczny przepis słowackich i czeskich babć
Torciki z Bad Ischl - klasyczny przepis słowackich i czeskich babć
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   12.12.2020

Torciki z Bad Ischl - klasyczny przepis słowackich i czeskich babć

Torciki z Bad Ischl z kremem czekoladowym. Boże Narodzenie bez tych ciasteczek to nie Boże Narodzenie.

35 min.
Przygotowanie
15 min.
Gotowanie
Składniki

Będziemy potzrebować:

200 g
masła
300 g
mąki tortowej
100 g
cukru pudru
2 szt.
żółtek
4 łyżki
kakao

Nadzienie:

500 ml
śmietany kremówki
200 g
gorzkiej czekolady
1 łyżka
oleju
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Masło z cukrem utrzyj na pianę, dodaj żółtka i jeszcze krótko ubijaj. Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z kakao aż powstanie gładkie ciasto, które następnie włóż do lodówki na pół godziny.
  2. Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkuj na cieńszy płat i wytnij z niego kółka o średnicy 3-5 cm. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.
  3. Upieczone kółka pozostaw do ostygnięcia na płaskiej powierzchni.
  4. Podgrzej śmietanę i odstaw, dodaj 150 g czekolady i rozpuść mieszając. Po ostygnięciu ubij na pianę i napełnij nią rękaw cukierniczy. Nałóż krem na kółeczko i przykryj drugim kółkiem, wcześniej namoczonym w rozpuszczonej czekoladzie, z dodaną łyżką oleju. Udekoruj górę kremem i pozostaw do zastygnięcia.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz