Torciki z Bad Ischl - klasyczny przepis słowackich i czeskich babć

Torciki z Bad Ischl - klasyczny przepis słowackich i czeskich babć
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Torciki z Bad Ischl z kremem czekoladowym. Boże Narodzenie bez tych ciasteczek to nie Boże Narodzenie.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Będziemy potzrebować:

200 gmasła
300 gmąki tortowej
100 gcukru pudru
2 szt.żółtek
4 łyżkikakao

Nadzienie:

500 mlśmietany kremówki
200 ggorzkiej czekolady
1 łyżkaoleju

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Masło z cukrem utrzyj na pianę, dodaj żółtka i jeszcze krótko ubijaj. Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z kakao aż powstanie gładkie ciasto, które następnie włóż do lodówki na pół godziny.
  2. Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkuj na cieńszy płat i wytnij z niego kółka o średnicy 3-5 cm. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.
  3. Upieczone kółka pozostaw do ostygnięcia na płaskiej powierzchni.
  4. Podgrzej śmietanę i odstaw, dodaj 150 g czekolady i rozpuść mieszając. Po ostygnięciu ubij na pianę i napełnij nią rękaw cukierniczy. Nałóż krem na kółeczko i przykryj drugim kółkiem, wcześniej namoczonym w rozpuszczonej czekoladzie, z dodaną łyżką oleju. Udekoruj górę kremem i pozostaw do zastygnięcia.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj