NajPrzepis.pl Desery Kołacze Jabłecznik Hrabina
Hrabina
Przepis Hrabina
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

NajKasia    ·   29.11.2022

Hrabina

25 min.
Przygotowanie
45 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto

400 g
mąki
1/2
proszku do pieczenia
100 g
cukru pudru
250 g
margaryny
4
żółtka

Na wierzch

4
białka
100 g
cukru
4
jabłka
100 g
orzechów włoskich
1 łyżeczka
cynamonu
Sposób przepisu
Drukuj
25 min.
Przygotowanie
45 min.
Gotowanie
  1. Wyrób ciasto i jedną czwartą daj do zamrażalnika aby stwardniało. Resztę ciasta rozwałkuj na płat i daj na blaszkę. Przykryj startymi jabłkami z cynamonem. posmaruj warstwą ubitej na sztywno piany z białek. Posyp grubo startymi orzechami włoskimi a na wierzch zetrzyj na tarce ostudzoną jedną czwartą ciasta. Piecz aż się zaróżowi w temperaturze 160°C około 40 - 45 minut.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz