NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Groszek z marchewką
Groszek z marchewką
Przepis Groszek z marchewką
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Danie mojego dzieciństwa, szczególnie gdy na ogrodzie następował czas zbiorów młodego groszku. Z dowolnym mięskiem albo tylko jako dodatek. Czasami jadłam to tylko z chlebem, tak bardzo mi smakowało. Dzisiaj podałam do tego mięso i ziemniaki jako dodatek.

NajKasia    ·   13.6.2021

Groszek z marchewką

Danie mojego dzieciństwa, szczególnie gdy na ogrodzie następował czas zbiorów młodego groszku. Z dowolnym mięskiem albo tylko jako dodatek. Czasami jadłam to tylko z chlebem, tak bardzo mi smakowało. Dzisiaj podałam do tego mięso i ziemniaki jako dodatek.

Składniki
800 g
marchewki
2 garście
mrożonego groszku
1 szt.
cebula
1 łyżka
masła
1 łyżka
smalcu
2 łyżeczka
soku z cytryny
1 łyżeczka
mielonego białego pieprzu
2 łyżki
mąki
sól i cukier do smaku
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Marchew pokrój w kształt frytek i ugotuj w osolonej wodzie. Gotuj aż będzie miała konsystencję rozpływającą się w ustach, około 15 minut. Roztop smalec i masło, dodaj drobno pokrojoną cebulę i zeszklij.
  2. Dodaj mąkę i zrób jasną zasmażkę, którą rozcieńcz wodą z marchwi (ugotowaną marchew odcedź a wodę pozostaw).
  3. Na małym ogniu gotuj marchew z zasmażką, dodaj cukier, sok z cytryny, mielony biały pieprz i ewentualnie sól. Rozcieńcz wodą z marchewki do pożądanej konsystencji.
  4. Zupełnie na końcu dodaj mrożony groszek i tylko krótko podgrzej.
  5. Podawaj z duszonym mięsem i gotowanymi ziemniakami.

Mój blog: Vaření s Tomem

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz