Groszek z marchewką

Przepis Groszek z marchewką

Dodał: NajKasia, 13.6.2021

Kategorie: Obiad, Pora dnia

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Danie mojego dzieciństwa, szczególnie gdy na ogrodzie następował czas zbiorów młodego groszku. Z dowolnym mięskiem albo tylko jako dodatek. Czasami jadłam to tylko z chlebem, tak bardzo mi smakowało. Dzisiaj podałam do tego mięso i ziemniaki jako dodatek.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 13.6.2021

Kategorie: Obiad, Pora dnia

SKŁADNIKI

800 gmarchewki
2 garściemrożonego groszku
1 szt.cebula
1 łyżkamasła
1 łyżkasmalcu
2 łyżeczkasoku z cytryny
1 łyżeczkamielonego białego pieprzu
2 łyżkimąki
sól i cukier do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Marchew pokrój w kształt frytek i ugotuj w osolonej wodzie. Gotuj aż będzie miała konsystencję rozpływającą się w ustach, około 15 minut. Roztop smalec i masło, dodaj drobno pokrojoną cebulę i zeszklij.
  2. Dodaj mąkę i zrób jasną zasmażkę, którą rozcieńcz wodą z marchwi (ugotowaną marchew odcedź a wodę pozostaw).
  3. Na małym ogniu gotuj marchew z zasmażką, dodaj cukier, sok z cytryny, mielony biały pieprz i ewentualnie sól. Rozcieńcz wodą z marchewki do pożądanej konsystencji.
  4. Zupełnie na końcu dodaj mrożony groszek i tylko krótko podgrzej.
  5. Podawaj z duszonym mięsem i gotowanymi ziemniakami.

Mój blog: Vaření s Tomem

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj