Groszek z marchewką
Danie mojego dzieciństwa, szczególnie gdy na ogrodzie następował czas zbiorów młodego groszku. Z dowolnym mięskiem albo tylko jako dodatek. Czasami jadłam to tylko z chlebem, tak bardzo mi smakowało. Dzisiaj podałam do tego mięso i ziemniaki jako dodatek.
ZDJĘCIE OD CIEBIE
SKŁADNIKI
800 gmarchewki
2 garściemrożonego groszku
1 szt.cebula
1 łyżkamasła
1 łyżkasmalcu
2 łyżeczkasoku z cytryny
1 łyżeczkamielonego białego pieprzu
2 łyżkimąki
sól i cukier do smaku
- Marchew pokrój w kształt frytek i ugotuj w osolonej wodzie. Gotuj aż będzie miała konsystencję rozpływającą się w ustach, około 15 minut. Roztop smalec i masło, dodaj drobno pokrojoną cebulę i zeszklij.
- Dodaj mąkę i zrób jasną zasmażkę, którą rozcieńcz wodą z marchwi (ugotowaną marchew odcedź a wodę pozostaw).
- Na małym ogniu gotuj marchew z zasmażką, dodaj cukier, sok z cytryny, mielony biały pieprz i ewentualnie sól. Rozcieńcz wodą z marchewki do pożądanej konsystencji.
- Zupełnie na końcu dodaj mrożony groszek i tylko krótko podgrzej.
- Podawaj z duszonym mięsem i gotowanymi ziemniakami.
Mój blog: Vaření s Tomem
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Zadělávaná mrkev s hráškem.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Mrkva s hráškom.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Möhren-Erbsen-Gemüse an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Sárgarépás-borsós mártás húsokhoz.
KOMENTARZE DO PRZEPISU