NajPrzepis.pl Desery Kołacze Fenomenalne kremowo-kokosowe ciasto RAFFAELLO
Fenomenalne kremowo-kokosowe ciasto RAFFAELLO
Przepis Fenomenalne kremowo-kokosowe ciasto RAFFAELLO

Kokos jest bardzo lubiany, dlatego nie wahaj się i spróbuj już teraz. To chyba najlepszy deser, jaki robiłam w ostatnim miesiącu. Piekłam go chyba 4 razy i wszystko idzie jak z płatka. W ciągu godziny jest gotowy i to razem z pieczeniem. Proste ciasto, które jest tylko z białek, wiórki kokosowe, kakao, orzeszki i ten krem z żółtek z mascarpone jest po prostu wspaniały. Piekłam je dla mamy, dla teściowej i dla koleżanki a każdy, kto go spróbował chciał, żebym mu dała przepis. Daj się zainspirować i upiecz to niebiańskie ciasto.

NajKasia    ·   14.12.2020

Fenomenalne kremowo-kokosowe ciasto RAFFAELLO

Kokos jest bardzo lubiany, dlatego nie wahaj się i spróbuj już teraz. To chyba najlepszy deser, jaki robiłam w ostatnim miesiącu. Piekłam go chyba 4 razy i wszystko idzie jak z płatka. W ciągu godziny jest gotowy i to razem z pieczeniem. Proste ciasto, które jest tylko z białek, wiórki kokosowe, kakao, orzeszki i ten krem z żółtek z mascarpone jest po prostu wspaniały. Piekłam je dla mamy, dla teściowej i dla koleżanki a każdy, kto go spróbował chciał, żebym mu dała przepis. Daj się zainspirować i upiecz to niebiańskie ciasto.

Składniki

Ciasto kokosowe:

5 szt.
białek
150 g
wiórków kokosowych
150 g
cukru
2 łyżki
mąki
1 małe op.
proszku do pieczenia

Cisto orzechowe:

100 g
zmielonych orzechów włoskich
1 małe op.
proszku do pieczenia
2 łyżki
mąki
3 łyżki
kakao
5 szt.
białek
150 g
cukru

Krem:

400 ml
mleka
1 op.
cukru waniliowego
200 g
cukru
2 op.
budyniu waniliowego
10 szt.
żółtek
250 g
masła
150 g
mascarpone
czekolada do ozdobienia
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Przygotuj blaszkę o wymiarach 32 x 23 cm. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni.
  2. Białka ubij z cukrem na gęstą pianę i stopniowo dodawaj wiórki kokosowe na przemian z mąką wcześniej wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Nałoż na blaszę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni około 15 minut.
  3. Podczas gdy kokosowe ciasto się piecze, zajmij się przygotowaniem brązowego. Orzechy wymieszaj z mąką, proszkiem do pieczenia i kakao. Białka ubij z cukrem na gęstą pianę i stopniowo dodawaj do nich wymieszaną sypką mieszankę. Upiecz tak samo jak ciasto kokosowe.
  4. Przygotuj krem. Mleko podgrzej na ogniu, dodaj cukier waniliowy (możesz również użyć laski prawdziwej wanilii, pozostaw ją zanurzoną w mleku na około godzinę) i cukrem, następnie dodaj budyń. Stopniowo podgrzewaj i dodawaj żółtka nieustannie mieszając. Gdy masa zgęstnieje, zdejmij ją z ognia i pozostaw do wystygnięcia.
  5. Masło ubij do osiągnięcia pianki i dodaj mascarpone a następnie ostudzoną masę z żółtek. Wymieszaj na gładki krem, którym posmaruj kokosowe ciasto. Przykryj je orzechowym ciastem i trochę kremu daj również na wierzch.
  6. Wierzch ciasta posyp wiórkami czekolady i włóż ciasto do lodówki aby się schłodziło. Pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz