Fenomenalne kremowo-kokosowe ciasto RAFFAELLO

Przepis Fenomenalne kremowo-kokosowe ciasto RAFFAELLO

Dodał: NajKasia, 14.12.2020

Kategorie: Kołacze, Desery, Ciastka

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Fenomenalne kremowo-kokosowe ciasto RAFFAELLOPrzepis Fenomenalne kremowo-kokosowe ciasto RAFFAELLOPrzepis Fenomenalne kremowo-kokosowe ciasto RAFFAELLOPrzepis Fenomenalne kremowo-kokosowe ciasto RAFFAELLOPrzepis Fenomenalne kremowo-kokosowe ciasto RAFFAELLO
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Kokos jest bardzo lubiany, dlatego nie wahaj się i spróbuj już teraz. To chyba najlepszy deser, jaki robiłam w ostatnim miesiącu. Piekłam go chyba 4 razy i wszystko idzie jak z płatka. W ciągu godziny jest gotowy i to razem z pieczeniem. Proste ciasto, które jest tylko z białek, wiórki kokosowe, kakao, orzeszki i ten krem z żółtek z mascarpone jest po prostu wspaniały. Piekłam je dla mamy, dla teściowej i dla koleżanki a każdy, kto go spróbował chciał, żebym mu dała przepis. Daj się zainspirować i upiecz to niebiańskie ciasto.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Fenomenalne kremowo-kokosowe ciasto RAFFAELLOPrzepis Fenomenalne kremowo-kokosowe ciasto RAFFAELLOPrzepis Fenomenalne kremowo-kokosowe ciasto RAFFAELLOPrzepis Fenomenalne kremowo-kokosowe ciasto RAFFAELLOPrzepis Fenomenalne kremowo-kokosowe ciasto RAFFAELLO

Dodał: NajKasia, 14.12.2020

Kategorie: Kołacze, Desery, Ciastka

SKŁADNIKI

Ciasto kokosowe:

5 szt.białek
150 gwiórków kokosowych
150 gcukru
2 łyżkimąki
1 małe op.proszku do pieczenia

Cisto orzechowe:

100 gzmielonych orzechów włoskich
1 małe op.proszku do pieczenia
2 łyżkimąki
3 łyżkikakao
5 szt.białek
150 gcukru

Krem:

400 mlmleka
1 op.cukru waniliowego
200 gcukru
2 op.budyniu waniliowego
10 szt.żółtek
250 gmasła
150 gmascarpone
czekolada do ozdobienia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Przygotuj blaszkę o wymiarach 32 x 23 cm. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni.
  2. Białka ubij z cukrem na gęstą pianę i stopniowo dodawaj wiórki kokosowe na przemian z mąką wcześniej wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Nałoż na blaszę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni około 15 minut.
  3. Podczas gdy kokosowe ciasto się piecze, zajmij się przygotowaniem brązowego. Orzechy wymieszaj z mąką, proszkiem do pieczenia i kakao. Białka ubij z cukrem na gęstą pianę i stopniowo dodawaj do nich wymieszaną sypką mieszankę. Upiecz tak samo jak ciasto kokosowe.
  4. Przygotuj krem. Mleko podgrzej na ogniu, dodaj cukier waniliowy (możesz również użyć laski prawdziwej wanilii, pozostaw ją zanurzoną w mleku na około godzinę) i cukrem, następnie dodaj budyń. Stopniowo podgrzewaj i dodawaj żółtka nieustannie mieszając. Gdy masa zgęstnieje, zdejmij ją z ognia i pozostaw do wystygnięcia.
  5. Masło ubij do osiągnięcia pianki i dodaj mascarpone a następnie ostudzoną masę z żółtek. Wymieszaj na gładki krem, którym posmaruj kokosowe ciasto. Przykryj je orzechowym ciastem i trochę kremu daj również na wierzch.
  6. Wierzch ciasta posyp wiórkami czekolady i włóż ciasto do lodówki aby się schłodziło. Pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj