Fantastyczny truskawkowy deser z ciasta francuskiego

Przepis Fantastyczny truskawkowy deser z ciasta francuskiego

Dodał: NajKasia, 14.6.2022

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Fantastyczny kremowy deser z ciasta francuskiego pełne świetnych owoców. Pyszne!

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 14.6.2022

Kategorie:

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

6 szt.białek
150 gcukru kryształ
6 szt.żółtek
100 gmielonych orzechów włoskich
2 łyżkimąki
3 łyżkiczekolady startej na tarce na dużych oczkach
1 łyżeczkaproszku do pieczenia

Krem:

2 op.żelatyny w proszku
500 mljogurtu naturalnego
500 mlśmietany kremówki
200 gcukru pudru
1 kgtruskawek

Ponadto będziemy potrzebować:

1 op.ciasta francuskiego
50 gcukru pudru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Ciasto francuskie rozwałkuj na cienki płat, przekrój na pół i jeden płat upiecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 5-7 minut. Nie zapomnij go nakłuć widelcem, aby podczas pieczenia nie napęczniało. Wyjmij i zalej je przygotowanym ciastem orzechowym.
  2. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę, stopniowo dodawaj jedno żółtko po drugim i za każdym razem dokładnie miksuj. Dodaj mieszankę sypkich składników - orzechy, mąkę, proszek do pieczenia, czekoladę startą na tarce na dużych oczkach. Wymieszaj drewnianą łyżką i nałóż na ciasto francuskie.
  3. Włóż z powrotem do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 15-20 minut.
  4. Gdy ciasto się piecze przygotuj krem. Żelatynę daj aby napęczniała zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Śmietanę ubij na sztywną bitą śmietanę i łyżka po łyżce dodawaj jogurt naturalny. Delikatnie wymieszaj a na koniec dodaj również żelatynę.
  5. Na orzechowe ciasto nałóż delikatną warstwę kremu, ułóż truskawki i nałóż na nie pozostały krem. Połóż drugi płat ciasta francuskiego, który upiecz, aby był złocisty. Odstaw do lodówki aby stężało. Wierzch posyp cukrem pudrem.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj