Fantastyczny tort bez pieczenia z białej czekolady

Przepis Fantastyczny tort bez pieczenia z białej czekolady
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Bez pieczenia, bez zbędnego kremu maślanego i, przede wszystkim, łatwy w przygotowaniu. Spód klasyczny jak w podstawowym cheescake - herbatniki, masło, ale z dodatkiem czekolady, dzięki czemu porządnie zastygnie. Osobiście uwielbiam białą czekoladę, z której krem jest niewiarygodnie dobry. W przepisie użyłam również żelatyny, aby całość porządnie zgęstniała, ale jeżeli lubisz mniej gęste kremy, możesz ją pominąć.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

SKŁADNIKI

Spód:

300 gherbatniki
125 gmasło
1 opak.mleczna czekolada

Dodatkowo będą potrzebne:

3 opak.biała czekolada
600 mlśmietana kremówka
2 łyżkicukier puder
2 łyżkiżelatyna w proszku
czekolada do dekoracji

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. W misce rozpuść masło i mleczną czekoladę - użyj mikrofalówki lub rozpuść masę na małym ogniu.
  2. Gdy czekolada się rozpuści, dodaj zmiksowane herbatniki. Wymieszaj i wyłóż spód do okrągłej formy do pieczenia o średnicy 22 cm. Masę równomiernie dociśnij łyżką po całym dnie, po czym włóż formę do lodówki.
  3. Teraz czas na przygotowanie kremu. Żelatynę w proszku przygotuj w klasyczny sposób (postępuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu). Wymieszaj ją w niewielkiej ilości wody i odstaw na bok, aby napęczniała.
  4. Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej razem ze 100 ml kremówki. Roztopioną czekoladę odstaw, dodaj spęcznioną żelatynę i wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Odstaw na bok i kontynuuj przygotowania.
  5. Ubij kremówkę (500 ml) na gęstą śmietanę. Do ubitej śmietany dodaj cukier puder. Krótko połącz składniki mikserem.
  6. Dodaj trochę bitej śmietany do roztopionej białej czekolady i wymieszaj, a następnie dodaj masę czekoladową do masy z bitej śmietany. Przemieszaj drewnianą łyżką i wyłóż na spód. Równomiernie wygładź i pozostaw w lodówce do stężenia.
  7. Udekoruj tort startą czekoladą albo daj się ponieść własnej wyobraźni - ułóż owoce, cukierki, ryż w czekoladzie lub kolorowe ozdoby marcepanowe.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj