Fantastyczne szybkie podpłomyki z kwaśną śmietaną

Przepis Fantastyczne szybkie podpłomyki z kwaśną śmietaną
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Fantastyczna przekąska na różne imprezy. Ja przygotowałam je na wieczorne spotkanie. Zjedliśmy je w pół godziny a robiłam je z podwójnej porcji składników. Polecam. Już nie robię podpłomyków z ciasta drożdżowego. Ta szybka wersja z kwaśnej śmietany doskonale zastąpiła te klasyczne.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Potrzbujemy:

500 gmąki
250 gmasła (albo tłuszczu do pieczenia)
1 małe opakowanieproszku do pieczenia
1 kubeczekkwaśnej śmietany
1 łyżeczkasoli

Do posmarowania:

1 szt.żółtko
do smakukminek
do smakusól gruboziarnista

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Składniki wyjmij z lodówki aby miały pokojową temperaturę. Wszystkie składniki połącz w misce i wyrób gładkie ciasto.
  2. Ciasto przełóż na stolnicę. Płat rozwałkuj na grubość około 1 cm. Wykrawaj poszczególne podpłomyki za pomocą foremki albo szklanki.
  3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż wykrojone podpłomyki i posmaruj żółtkiem z odrobiną wody. Posyp kminkiem, solą albo pozostaw bez posypywania.
  4. Włóż do rozgrzanego piekarnika, piecz w temperaturze 190 stopni przez 15-20 minut w zależności od piekarnika, ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej. Wyjmij gdy będą złociste.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj