NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Urodziny Przekąski Fantastyczne szybkie podpłomyki z kwaśną śmietaną
Fantastyczne szybkie podpłomyki z kwaśną śmietaną
Przepis Fantastyczne szybkie podpłomyki z kwaśną śmietaną
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Fantastyczna przekąska na różne imprezy. Ja przygotowałam je na wieczorne spotkanie. Zjedliśmy je w pół godziny a robiłam je z podwójnej porcji składników. Polecam. Już nie robię podpłomyków z ciasta drożdżowego. Ta szybka wersja z kwaśnej śmietany doskonale zastąpiła te klasyczne.

NajKasia    ·   8.4.2022

Fantastyczne szybkie podpłomyki z kwaśną śmietaną

Fantastyczna przekąska na różne imprezy. Ja przygotowałam je na wieczorne spotkanie. Zjedliśmy je w pół godziny a robiłam je z podwójnej porcji składników. Polecam. Już nie robię podpłomyków z ciasta drożdżowego. Ta szybka wersja z kwaśnej śmietany doskonale zastąpiła te klasyczne.

35 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
Składniki

Potrzbujemy:

500 g
mąki
250 g
masła (albo tłuszczu do pieczenia)
1 małe opakowanie
proszku do pieczenia
1 kubeczek
kwaśnej śmietany
1 łyżeczka
soli

Do posmarowania:

1 szt.
żółtko
do smaku
kminek
do smaku
sól gruboziarnista
Sposób przepisu
Drukuj
35 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
  1. Składniki wyjmij z lodówki aby miały pokojową temperaturę. Wszystkie składniki połącz w misce i wyrób gładkie ciasto.
  2. Ciasto przełóż na stolnicę. Płat rozwałkuj na grubość około 1 cm. Wykrawaj poszczególne podpłomyki za pomocą foremki albo szklanki.
  3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż wykrojone podpłomyki i posmaruj żółtkiem z odrobiną wody. Posyp kminkiem, solą albo pozostaw bez posypywania.
  4. Włóż do rozgrzanego piekarnika, piecz w temperaturze 190 stopni przez 15-20 minut w zależności od piekarnika, ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej. Wyjmij gdy będą złociste.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz