Fantastyczne niebiańskie ciasto - KROK ZA KROKIEM

Przepis Fantastyczne niebiańskie ciasto - KROK ZA KROKIEM

Dodał: NajKasia, 25.3.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Ciasto z kremem waniliowym, któremu nie można się oprzeć, z ciastem z białek i z czereśniami. Wczoraj wracałam z pracy do domu i gdy przechodziłam przez ryneczek to zobaczyłam piękne czereśnie, którym nie mogłam się oprzeć i musiałam je kupić. Powstało z nich to ciasto, które jest naprawdę bardzo przyjemne w smaku. Pomimo iż nie lubię kremów z masła to ten krem z żółtkami jest łagodny i smaczny.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 25.3.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Ciasto:

4 szt.jajek
4 łyżkicukru
2 łyżkioleju
4 łyżkigorącej wody
4 łyżkimąki
1 łyżkakakao
szczyptasoli

Warstwa z białek:

6 szt.białek
220 gcukru
100 gposiekanych orzechów włoskich
1 filiżanka (200 ml) czereśni
1 filiżanka (200 ml) mąki

Krem:

6 szt.żółtek
200 gcukru
300 mlmleka
1 op.budyniu waniliowego
3 op.cukru waniliowego
250 gmasła

Glazura:

160 gczekolady
20 gmasła
50 mlśmietany kremówki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Przygotuj formę do pieczenia o wielkości 25 x 35 cm, dno wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni i przygotuj ciasto.
  2. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodawaj cukier i ubijaj, dopóki nie osiągniesz błyszczącej piany. Pojedynczo dodawaj żółtka, dodaj olej, wodę a na końcu drewnianą łyżką wymieszaj mąkę połączoną z kakao.
  3. Połóż na blaszkę i piecz przez 15-20 minut. Kontroluj wykałaczką - jeśli wykałaczka się klei to ciasto jeszcze nie jest upieczone.
  4. Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodawaj cukier i ubijaj aż osiągniesz błyszczącą piankę, do której na końcu drewnianą łyżką wmieszaj mąkę razem z posiekanymi orzechami włoskimi i czereśniami. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut.
  5. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj budyń w proszku i trochę mleka. Ucieraj, żeby nie mieć żadnych grudek. Resztę mleka zagotuj na małym ogniu i gdy mleko jest zagrzane stale mieszając wlej mieszankę z żółtek. Ugotuj gęsty budyń, który pozostaw do ostygnięcia.
  6. Masło utrzyj do osiągnięcia pianki, potem stopniowo po jednej łyżce dodawaj ostygnięty budyń i ubijaj aby mieć puszysty krem.
  7. Glazura: na delikatnym ogniu rozpuść stale mieszając czekoladę, dodaj masło i śmietanę. Połącz mieszając.
  8. Gdy masz wszystko gotowe możesz ciasto "poskładać". Na ciemne ciasto nanieś krem, ładnie go wygładź, połóż na tym ciasto z białek i wierzch polej glazurą czekoladową. Pozostaw w lodówce na co najmniej 2 godziny a potem krój ostrym, gorącym nożem na ładne kawałeczki.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj