Fantastyczne ciasto Marlenka bez wałkowania z kremem ze śmietany

Przepis Fantastyczne ciasto Marlenka bez wałkowania z kremem ze śmietany

Dodał: NajKasia, 24.11.2021

Kategorie: Kołacze, Desery, Boże Narodzenie, Świąteczne wypieki

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Fantastyczne miodowe ciasto. Przygotujesz je zaskakująco szybko i jest niesamowicie łatwe. Krem ze śmietaną doda mu lekkości i puszystości.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 24.11.2021

Kategorie: Kołacze, Desery, Boże Narodzenie, Świąteczne wypieki

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

160 gmasła
180 gmiodu
1,5 łyżeczkisody spożywczej
4 szt.jajek
szczyptasoli
150 gcukru pudru
250 gmąki

Krem:

700 gśmietany 18%
150 gcukru pudru
1 op.cukru waniliowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Masło i miód zagrzej w garnku. Gdy zacznie wrzeć dodaj sodę spożywczą. Mieszaj przez około dwie minuty dopóki masa nie uzyska pięknego brązowego koloru a potem odstaw. Weź większy garnek aby masa się z niego nie wylewała przez krawędzie - po dodaniu sody masło z miodem zaczną wrzeć. Pozostaw do ostygnięcia do pokojowej temperatury. 
  2. Jajka zmiksuj z cukrem pudrem i szczyptą soli do osiągnięcia pianki, zmiksuj z ostygniętą masą miodową i wymieszaj. Na koniec dodaj przesianą mąkę i znów wymieszaj. Przygotowane ciasto wlej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (42x32 cm) i upiecz. 
  3. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia. Krawędzie odkrój i odłóż na bok (za pomocą miksera zmiksuj je na proszek - będzie do posypania na wierzch i boki). Następnie ciasto przekrój na pół i ostrożnie przekrój ciasta również wzdłuż. Otrzymasz w ten sposób 4 szt., które ułóż na sobie przekładając je kremem. 
  4. Krem robi się w prosty sposób - śmietanę 18% zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym do osiągnięcia pianki. Wierzch i boki posyp zmiksowanymi odkrojonymi kawałkami ciasta i odstaw do lodówki.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj