NajPrzepis.pl Fantastyczne ciasto LAMBADA
Fantastyczne ciasto LAMBADA
Przepis Fantastyczne ciasto LAMBADA
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Doskonałe ciasto nazywane LAMBADA. Bez masła w nadzieniu, bez ciężkiego kremu, tylko świeży, orzeźwiający smak! Sok możesz użyć jaki lubisz: pomarańczowy, gruszkowy, truskawkowy...

NajKasia    ·   19.1.2022

Fantastyczne ciasto LAMBADA

Doskonałe ciasto nazywane LAMBADA. Bez masła w nadzieniu, bez ciężkiego kremu, tylko świeży, orzeźwiający smak! Sok możesz użyć jaki lubisz: pomarańczowy, gruszkowy, truskawkowy...

Składniki

Ciasto:

4 szt.
jajek
100 g
cukru
100 g
mąki
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
1 łyżeczka
cukru waniliowego

Krem owocowy:

1 l
soku pomarańczowego lub wyciśniętego ze świeżych pomarańczy
10 łyżek
cukru
4 op.
budyniu waniliowego

Biały krem:

500 ml
mleka
70 g
skrobi kukurydzianej
150 g
cukru
1 op.
cukru waniliowego
200 ml
śmietany kremówki
rum lub ekstrakt waniliowy

Polewa:

300 ml
śmietany kremówki
75 g
gorzkiej czekolady
100 g
czekolady Milka Noisette

Ponadto będziemy potrzebować:

herbatniki
mleko
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Przygotuj formę do pieczenia o wymiarach 39 x 22 cm i wyłóż ją papierem.
  2. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj razem z cukrem i cukrem waniliowym do osiągnięcia pianki. Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia. Na koniec wymieszaj z ubita pianą z białek - tylko łyżką i tak przygotowane ciasto włóż do formy. Piecz przez 15-20 minut - kontroluj na bieżąco. Upieczone ciasto pozostaw do ostygnięcia.
  3. Biały krem:
    300 ml mleka daj na palnik, dodaj cukier i cukier waniliowy - poczekaj aż się rozpuszczą. Skrobię kukurydzianą daj do pozostałego mleka, dokładnie wymieszaj aby nie było grudek. Gdy cukier jest rozpuszczony dodaj wymieszaną skrobię kukurydzianą i ugotuj gęsty krem. Do śmietany dodaj rum lub ekstrakt i ubij na sztywną masę, którą następnie wymieszaj drewnianą łyżką z ostygniętym białym kremem.  Odstaw do lodówki.
  4. Do 700 ml soku pomarańczowego dodaj cukier i rozpuść go na ogniu. 300 ml soku wymieszaj z budyniem w proszku i dokładnie mieszaj, aby nie było grudek. Tak wymieszany budyń w proszku daj do zagrzanego na ogniu soku i ugotuj gęstą masę, którą od razu nałóż na upieczony płat ciasta. Ładnie wygładź i daj na to herbatniki namoczone w mleku.
  5. Tak przygotowane ciasto pozostaw do ostygnięcia. Gdy ciasto ma pokojową temperaturę nałóż biały krem i ładnie wygładź. Odstaw do lodówki aby stężał.
  6. Gdy ciasto jest porządnie schłodzone możesz przygotować polewę. Śmietanę podgrzej na małym ogniu (uwaga! nie może się zagotować) i odstaw z ognia. Dodaj połamaną na kawałki czekoladę (gorzką czekoladę i czekoladę Milka) i rozpuść je mieszając. Masę czekoladową odstaw aby trochę ostygła i nałóż ją na ciasto. Pozostaw aby stężała i podawaj. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz