Ekstra czekoladowe ciasto

Przepis Ekstra czekoladowe ciasto

Dodał: NajKasia, 30.1.2022

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Fantastyczne połączenie najlepszych smaków. Krem ze skondensowanego mleka, masła i kakao. Ciasto delikatne jak chmurka, i wierzch posypany wysokiej jakości gorzką czekoladą, która została starta na drobne wiórki.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 30.1.2022

Kategorie:

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

3 szt.jajek
200 gcukru
200 gmąki
1/2 łyżeczkisody spożywczej
3 łyżkikakao

Krem:

1 puszkamleka skoncensowanego
180 gmasła
2 łyżkikakao (czubate)

Ponadto:

domowa marmolada
polewa czekoladowa
czekolada do ozdoby

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Oddziel białka od żółtek. Żółtka zmiksuj razem z cukrem na piankę, stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z sodą spożywczą i kakao a na koniec wymieszaj z ubitą pianą z białek.
  2. Ciasto wylej na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką formę i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny. Upieczone ciasto pozostaw do ostygnięcia na kratce a potem przekrój aby otrzymać 3 płaty.
  3. Masło zmiksuj do osiągnięcia pianki, dodaj kakao i mleko skondensowane. Tak przygotowany krem daj do lodówki aby stężał (nie na zbyt długo, aby dało się go rozsmarować na płatach ciasta ale jednocześnie aby nie był zbyt ciekły).
  4. Płat ciasta posmaruj domową marmoladą, posmaruj kremem, połóż kolejny płat ciasta, znów posmaruj marmoladą, daj na to krem, znów płat ciasta a wierzch polej polewą czekoladową. Wierzch ozdób jeszcze wiórkami czekoladowymi.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj