NajPrzepis.pl Ekstra czekoladowe ciasto
Ekstra czekoladowe ciasto
Przepis Ekstra czekoladowe ciasto
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   21.2.2021

Ekstra czekoladowe ciasto

To chyba najlepsze czekoladowe ciasto, jakie kiedykolwiek jadłam. Jest pięknie miękkie i puszyste, delikatne i pełne czekoladowego smaku. Szczerze mogę powiedzieć, że wypróbowałam kilka przepisów na ciasta czekoladowe i ten jest jednoznacznie najlepszy. Podstawą jest oczywiście wysokiej jakości czekolada, mielone migdały bez skórki i tylko bardzo mała ilość mąki. Właśnie dzięki migdałom ciasto jest tak puszyste i elastyczne. Świetnie smakuje od razu po upieczeniu, ale też kilka dni później. Możesz je upiec w blaszce keksówce jak i w klasycznej formie na tort.

Składniki
125 g
gorzkiej czekolady min. 60%
100 g
masła
3 szt.
dużych jajek, białka oddzielone od żółtek
105 g
cukru pudru
100 g
mąki migdałowej (delikatnie zmielone migdały bez skórki)
35 g
mąki
1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki
sody spożywczej
szczypta
soli
Polewa czekoladowa:
100 g
gorzkiej czekolady min. 50%
80 g
śmietany kremówki
płatki migdałów albo siekane orzechy do posypania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Na ciasto czekoladowe przygotuj formę około 30 x 10 cm.
  2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni, dno formy wyłóż papierem do pieczenia, boki lekko posmaruj masłem. Spokojnie możesz również użyć tortownicy o średnicy około 18-20 cm.
  3. Czekoladę i masło daj do miski i rozpuść razem w kuchence mikrofalowej albo w kąpieli wodnej. Rób to bardzo ostrożnie, aby czekolada się nie spaliła. Wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.
  4. Z cukru pudru zabierz 3 łyżki i daj na bok. Pozostały cukier zmiksuj razem z żółtkami na gęstą pianę.
  5. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Z białek i 3 łyżek cukru pudru, który odłożyłaś na bok ubij sztywną pianę.
  6. Do piany z żółtek dodaj ostudzoną czekoladę z masłem i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj zmielone migdały a potem mąkę. Na koniec dodawaj stopniowo pianę z białek i ostrożnie mieszaj łopatką. Ciasto daj do przygotowanej formy i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 35-40 minut. Za pomocą wykałaczki upewnij się, że ciasto jest upieczone również w środku.
  7. Wyjmij z piekarnika i pozostaw na chwilę w formie aby się schłodziło. Następnie wyjmij ciasto i połóż na kratce aby zupełnie ostygło. Zanim ciasto będzie zupełnie zimne przygotuj polewę.
  8. Czekoladę daj do miski i zalej gorącą śmietaną. Odstaw na chwilę a potem wymieszaj aby powstała gładka emulsja. Od czasu do czasu mieszając poczekaj aż polewa ostygnie. Następnie polej nią ciasto. Możesz ozdobić siekanymi orzechami lub płatkami migdałów. 
  9. A na koniec jeszcze jedna ważna rada, ciasto serwuj zawsze w pokojowej temperaturze. Jeśli przechowujesz je w lodówce to nie zapomnij wyjąć go z odpowiednim wyprzedzeniem :)
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz