Dżem truskawkowy bez chemii

Przepis Dżem truskawkowy bez chemii

Dodał: NajKasia, 8.7.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Sezon na truskawki w pełni więc warto pomyśleć o zrobieniu marmolady na zimę. Marmolada truskawkowa świetnie pasuje do prawie każdego deseru albo można nią po prostu posmarować świeży pachnący chlebek, albo dodać ją do bułeczek drożdżowych.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 8.7.2021

Kategorie:

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

truskawki
cukier kryształ
cytryna

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Truskawki wymyj i oczyść. Daj do dużej miski i zasyp cukrem. Na 1 kg truskawek potrzebujesz 0,5 kg cukru.
  2. Odstaw je na 2-3 godziny, następnie wymieszaj i gotuj.  W tracie gotowania zbieraj pianę. Gotuj dopóki cała masa nie zmniejszy swojej objętości o połowę. Potem dodaj sok z cytryny i gotuj aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
  3. Daj do słoiczków gdy jeszcze jest gorąca. Ułóż na blaszce i włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 120 stopni na 15 minut. Z boku (na blaszce) połóż też zakrętki. Po 15 minutach wyjmij i porządnie zakręć, odwróć do góry dnem i po 10 minutach obróć z powrotem. Pozostaw aby ostygła i odstaw do spiżarni.

Mój blog: Vaření s Tomem

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj