NajPrzepis.pl Dżem truskawkowy bez chemii
Dżem truskawkowy bez chemii
Przepis Dżem truskawkowy bez chemii
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Sezon na truskawki w pełni więc warto pomyśleć o zrobieniu marmolady na zimę. Marmolada truskawkowa świetnie pasuje do prawie każdego deseru albo można nią po prostu posmarować świeży pachnący chlebek, albo dodać ją do bułeczek drożdżowych.

NajKasia    ·   8.7.2021

Dżem truskawkowy bez chemii

Sezon na truskawki w pełni więc warto pomyśleć o zrobieniu marmolady na zimę. Marmolada truskawkowa świetnie pasuje do prawie każdego deseru albo można nią po prostu posmarować świeży pachnący chlebek, albo dodać ją do bułeczek drożdżowych.

25 min.
Przygotowanie
95 min.
Gotowanie
Składniki
truskawki
cukier kryształ
cytryna
Sposób przepisu
Drukuj
25 min.
Przygotowanie
95 min.
Gotowanie
  1. Truskawki wymyj i oczyść. Daj do dużej miski i zasyp cukrem. Na 1 kg truskawek potrzebujesz 0,5 kg cukru.
  2. Odstaw je na 2-3 godziny, następnie wymieszaj i gotuj.  W tracie gotowania zbieraj pianę. Gotuj dopóki cała masa nie zmniejszy swojej objętości o połowę. Potem dodaj sok z cytryny i gotuj aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
  3. Daj do słoiczków gdy jeszcze jest gorąca. Ułóż na blaszce i włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 120 stopni na 15 minut. Z boku (na blaszce) połóż też zakrętki. Po 15 minutach wyjmij i porządnie zakręć, odwróć do góry dnem i po 10 minutach obróć z powrotem. Pozostaw aby ostygła i odstaw do spiżarni.

Mój blog: Vaření s Tomem

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz