NajPrzepis.pl Dżem morelowy, któremu nie da się oprzeć, z przepisu od prababci, bez żelifxu i chemii
Dżem morelowy, któremu nie da się oprzeć, z przepisu od prababci, bez żelifxu i chemii
Dżem morelowy, któremu nie da się oprzeć, z przepisu od prababci, bez żelifxu i chemii
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   2.7.2022

Dżem morelowy, któremu nie da się oprzeć, z przepisu od prababci, bez żelifxu i chemii

Już od wielu lat robię domowy dżem bez substancji konserwujących, tylko z cukru i owoców. Wieczorem przygotowuj e owoce, zasypuję cukrem i odstawiam do rana. Puszczają sok i mogę kontynuować przygotowania. Morele mielę w maszynce do mięsa, lubimy dżemy bez większych kawałków, ale jeśli nie chcesz całkowicie zmiksowanych to zmiksuj je tylko trochę blenderem i pozostaw trochę większych kawałków.

100 min.
Przygotowanie
100 min.
Gotowanie
Składniki
1 kg
moreli
400 g
cukru trzcinowego
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Tak, tylko dwóch składników używa się do zrobienia domowego dżemu. Wieczorem przygotuj morele, wypestkuj, umyj i przekrój na połówki.
  2. Zasyp cukrem trzcinowym (ilość można trochę zwiększyć lub zmniejszyć w zależności od tego jak słodkie masz morele) i tak odstaw je do rana).
  3. Rano morele zmiel w maszynce do mięsa (następnie sok, który puściły morele po zasypaniu cukrem daj do zmielonej mieszanki moreli i porządnie wymieszaj).
  4. Przygotuj kilka patelni (aby szybciej napełnić słoiki) i stopniowo bierz po kilka chochli i gotuj do osiągnięcia pożądanej gęstości.
  5. Napełnij słoiki, porządnie zakręć, obróć do góry dnem i ułóż pod ręcznikiem albo pod kołdrą. Po 2 godzinach obróć słoiki i pozostaw pod ręcznikiem albo pod kołdrą do ostygnięcia. Dżem jest świetny, nie traci koloru a przede wszystkim jest domowy, bez niczego szkodliwego dla zdrowia.
     
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz