Dżem morelowy, któremu nie da się oprzeć, z przepisu od prababci, bez żelifxu i chemii

Dżem morelowy, któremu nie da się oprzeć, z przepisu od prababci, bez żelifxu i chemii

Dodał: NajKasia, 2.7.2022

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Już od wielu lat robię domowy dżem bez substancji konserwujących, tylko z cukru i owoców. Wieczorem przygotowuj e owoce, zasypuję cukrem i odstawiam do rana. Puszczają sok i mogę kontynuować przygotowania. Morele mielę w maszynce do mięsa, lubimy dżemy bez większych kawałków, ale jeśli nie chcesz całkowicie zmiksowanych to zmiksuj je tylko trochę blenderem i pozostaw trochę większych kawałków.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 2.7.2022

Kategorie:

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

1 kgmoreli
400 gcukru trzcinowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Tak, tylko dwóch składników używa się do zrobienia domowego dżemu. Wieczorem przygotuj morele, wypestkuj, umyj i przekrój na połówki.
  2. Zasyp cukrem trzcinowym (ilość można trochę zwiększyć lub zmniejszyć w zależności od tego jak słodkie masz morele) i tak odstaw je do rana).
  3. Rano morele zmiel w maszynce do mięsa (następnie sok, który puściły morele po zasypaniu cukrem daj do zmielonej mieszanki moreli i porządnie wymieszaj).
  4. Przygotuj kilka patelni (aby szybciej napełnić słoiki) i stopniowo bierz po kilka chochli i gotuj do osiągnięcia pożądanej gęstości.
  5. Napełnij słoiki, porządnie zakręć, obróć do góry dnem i ułóż pod ręcznikiem albo pod kołdrą. Po 2 godzinach obróć słoiki i pozostaw pod ręcznikiem albo pod kołdrą do ostygnięcia. Dżem jest świetny, nie traci koloru a przede wszystkim jest domowy, bez niczego szkodliwego dla zdrowia.
     
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj