NajPrzepis.pl Desery Kołacze Dwukolorowe czekoladowe ciasto z herbatników bez pieczenia
Dwukolorowe czekoladowe ciasto z herbatników bez pieczenia
Przepis Dwukolorowe czekoladowe ciasto z herbatników bez pieczenia
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   30.8.2022

Dwukolorowe czekoladowe ciasto z herbatników bez pieczenia

Doskonałe ciasto bez pieczenia z herbatników maślanych, twarogu, kwaśnej śmietany, bitej śmietany i żelatyny. Użyłam trochę więcej żelatyny ponieważ ostatnio miałam sytuację że połowa porcji nie wystarczyła, ale to nie szkodzi. Nie zapomnij też o wysokiej jakości czekoladzie, z nią ciasto smakuje najlepiej.

Składniki
1.5 opakowania
herbatników maślanych
250 g
twarogu
400 ml
kwaśnej śmietany
3-4 łyżki
cukru
1 op.
śmietany 36%
1 op.
żelatyna-fix na zimno Dr. Oetker
100 g
wysokiej jakości czekolady
1 op.
czerwonej galaretki Dr. Oetker
owoce do ozdoby
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Na dno formy daj papier do pieczenia docięty do wielkości formy i ułóż pierwszą warstwę herbatników. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i ubij śmietanę kremówkę na bitą śmietanę.
  2. Twaróg, śmietanę i cukier dobrze wymieszaj na gładki krem (ja daję do robota kuchennego) i wymieszaj z ubitą bitą śmietaną (niewielką ilość zostaw do końcowego ozdobienia ciasta).
  3. Rozpuść żelatynę-fix zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodaj do kremu i krótko wymieszaj.
    Z gotowego kremu weź połowę i odłóż na bok. Do pozostałego kremu dodaj rozpuszczoną czekoladę i mieszaj jeszcze przez chwilę.
  4. Jasny krem rozsmaruj na herbatnikach, ładnie wygładź i połóż na nim drugą warstwę herbatników. Następnie ułóż na nich połówki bananów cięciem do dołu i przykryj ciemnym  kremem czekoladowym. Ponownie dobrze wygładź.
  5. Na koniec ułóż trzecią warstwę herbatników i daj na kilka godzin do lodówki, aby ciasto stężało.
  6. Gdy ciasto już dobrze stężeje to polej je ugotowaną (zgodnie z instrukcją na opakowaniu) galaretką i daj jeszcze na chwilę do lodówki.
  7. Gotowe ciasto pokrój na kawałki i ozdób dowolnymi owocami i bitą śmietaną.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz