Drożdżowe knedliki z powidłami i sosem waniliowym

Przepis Drożdżowe knedliki z powidłami i sosem waniliowym

Dodał: NajKasia, 1.2.2021

Kategorie: Obiad, Pora dnia

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Drożdżowe knedliki z powidłami i sosem waniliowym

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 1.2.2021

Kategorie: Obiad, Pora dnia

SKŁADNIKI

Knedliki:

500 gmąki z grubego przemiału
20 gdrożdży
270 mlletniego mleka
1 szt.jajko
1 łyżkacukru
2 szczyptysoli
1 słoikpowideł śliwkowych
1 łyżkacynamonu

Sos:

750 mlmleka
1 szt.budyniu waniliowego w proszku
1 szt.żółtko
3 łyżkicukru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Do mleka rozkrusz drożdże, dodaj cukier i odrobinę mąki. Wymieszaj i pozostaw na 10 minut. Dodaj resztę mąki, jajka i sól i wyrób gładkie ciasto. Oprósz je mąką i pozostaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  2. Ciasto podziel na 8 części, do każdej daj do środka trochę dżemu i zrób knedlik. Pozostaw do wyrośnięcia jeszcze na 10 minut a następnie ugotuj na parze (10 minut)
  3. Sos: Do garnka wlej 600 ml mleka i zagrzej aż prawie zacznie wrzeć. W pozostałym mleku wymieszaj budyń w proszku, żółtko i cukier i wlej do gorącego mleka. Mieszaj aż zgęstnieje.
  4. Na talerz nalej sos, połóż knedlik i podawaj.

Zdroj: mamincinyrecepty

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj