NajPrzepis.pl Desery Kołacze Doskonały makowiec z polewą z żółtek
Doskonały makowiec z polewą z żółtek
Przepis Doskonały makowiec z polewą z żółtek
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   9.1.2022

Doskonały makowiec z polewą z żółtek

Tradycyjne ciasta z polewa z żółtek są z orzechami. Ale gdy zobaczyłam tę wersję z makiem to koniecznie musiałam spróbować. Kruche, delikatne a jednocześnie chrupiące. Na pewno to nie był ostatni raz, gdy piekłam to ciasto. Mak u mnie w domu wszyscy bardzo lubią.

25 min.
Przygotowanie
15 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

6 szt.
białek
200 g
cukru pudru
1 op.
masła lub margaryny
200 g
mąki
1 op.
proszku do pieczenia
200 g
mielonego maku
150 ml
mleka

Polewa:

6 szt.
żółtek
250 g
cukru pudru
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Białka ubij na sztywną pianę. W drugiej misce zmiksuj masło z cukrem pudrem do osiągnięcia pianki, stopniowo dodawaj mleko i ubitą pianę z białek. Potem dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i makiem. Wymieszaj i nałóż na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ładnie wygładź i piecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut - gdy wierzch jest złocisty wyjmij ciasto z piekarnika.
  2. Żółtka z cukrem ubij do osiągnięcia pianki i taką polewę nałóż na jeszcze gorące ciasto.
  3. Ja daję polewę od razu po wyjęciu ciasta z piekarnika. Ładnie wygładź i pozostaw ciasto do ostygnięcia. Gdy będzie stygło to polewa stężeje.
  4. Pokrój na śliczne kawałki i podawaj.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz