NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Doskonałe langosze z kwaśnej śmietany
Doskonałe langosze z kwaśnej śmietany
Przepis Doskonałe langosze z kwaśnej śmietany
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Langosze kojarzą się z latem, wizytami na kąpieliskach lub na różnego rodzaju imprezach w miasteczkach lub na wsiach, jarmarkami. Ja dość często robię je też w domu, tak po prostu, bez żadnej okazji i zawsze bardzo nam smakują. Czasami robię je z przepisu, w którym daje się wodę, ale ten przepis z kwaśną śmietaną jest znacznie lepszy. Z czym najbardziej lubisz jeść langosze? U nas w domu najpopularniejsze są z czosnkiem i z sosem tatarskim.

NajKasia    ·   31.5.2022

Doskonałe langosze z kwaśnej śmietany

Langosze kojarzą się z latem, wizytami na kąpieliskach lub na różnego rodzaju imprezach w miasteczkach lub na wsiach, jarmarkami. Ja dość często robię je też w domu, tak po prostu, bez żadnej okazji i zawsze bardzo nam smakują. Czasami robię je z przepisu, w którym daje się wodę, ale ten przepis z kwaśną śmietaną jest znacznie lepszy. Z czym najbardziej lubisz jeść langosze? U nas w domu najpopularniejsze są z czosnkiem i z sosem tatarskim.

Składniki
1 szt.
jajko
200 g
gęstej kwaśnej śmietany (ja dałam 18%)
300 ml
wody lub mleka
1 łyżeczka
czubata oli
1 łyżeczka
cukru
700-750 g
mąki
1 kostka
drożdży (42g)
olej do smażenia
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Zrób dość gęste ciasto. Ja robię je w domowej maszynie do chleba. Najpierw dałam jajka, śmietanę wodę (mleko) sól a potem  700 g mąki a na wierzch dałam połamane drożdże. Gdy maszyna do chleba zaczęła wyrabiać ciasto według potrzeb dosypywałam mąkę. Ilość mąki zależy od wielkości jajek i od gęstości śmietany, jeśli masz rzadką śmietanę to musisz dodać więcej mąki. Jeśli będziesz robić ciasto ręcznie, to ze 100 ml letniego mleka, łyżeczki cukru i drożdży zrób najpierw zaczyn.
  2. Ciasto pozostaw, aby dobrze wyrosło. Wyrośnięte ciasto daj na posypaną mąką stolnicę, podziel na 8 części równiej wielkości, z każdej zrób bochenek i przykryj ściereczką na stolnicy i pozostaw jeszcze na co najmniej 30 minut do wyrośnięcia.
  3. Następnie każdy kawałek posypanymi mąką rękoma delikatnie rozciągnij do kształtu okrągłego langosza i znów pozostaw na chwilkę do wyrośnięcia (na środku powinien być odrobinę cieńszy niż na krawędziach). Przygotuj w ten sposób wszystkie, aby potem nie musieć tego robić podczas smażenia. Smaż na 3 - 4 cm warstwie oleju w głębokiej patelni aż będą złociste z obu stron. Po usmażeniu ułóż je na papierowym ręczniku aby odsączyć nadmiar oleju.
  4. Najlepsze są ciepłe, posmarowane pastą czosnkową. Jeśli pozwolisz im dobrze wyrosnąć to langosze będą duże i grube (takie mają być). Jeśli chcesz mieć mniejsze porcje, podziel ciasto na więcej kawałków.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz